Tlačové správy

Svetový deň zraku kladie otázky univerzálneho zdravia očí

Druhý októbrový štvrtok si už pravidelne pripomíname Svetový deň zraku. Témou tohto roka je zdravie očí vo všeobecnosti, čo priamo súvisí s akčným plánom Svetovej zdravotníckej organizácie a Medzinárodnej agentúry na prevenciu slepoty (Univerzálne zdravie zraku: Svetový akčný plán na roky 2014-2019). Akčný plán vychádza z celosvetovej iniciatívy zameranej na odstránenie slepoty v prípade, kde je to možné. Ide o víziu sveta, v ktorom nie je nikto „zbytočne“ nevidiaci a v ktorom môžu všetci zrakovo postihnutí naplno využiť svoj potenciál.

V posledných desaťročiach sa v oblasti zdravia zraku dosiahol veľký pokrok. Badať ho napríklad v kontrole a znížení výskytu onchocerkózy, tzv. riečnej slepoty či úspešných operáciách katarakty (sivého zákalu) a ich začleňovaní do národných plánov prevencie slepoty. Výzvou však naďalej ostáva minimalizácia slepoty, ktorej vzniku sa dá zabrániť. Podľa odhadov totiž možno predchádzať až takmer 80 % zrakového postihnutia, a to predovšetkým v rozvojových krajinách, kde je sústredených 90 % ľudí so zrakovým postihnutím na svete.

Svetový deň zraku je však príležitosťou poukázať aj na problémy nevidiacich a slabozrakých, napr. aj na diskrimináciu, neraz viacnásobnú. Jedným z dôvodov môže byť tzv. porucha 24-hodinového rytmu spánku a bdenia. Ide o chronickú poruchu tzv. cirkadiánneho rytmu. Jej príčinou je nesprávne nastavenie biologických hodín v tele a dôsledkom narušenie pravidelného striedania fáz spánku a bdenia (viac na VANDA Pharmaceuticals, 2016). Táto porucha spôsobuje mnohým nevidiacim problémy s nočným spánkom a zákonite aj s bdelým stavom počas dňa. Prejavuje sa to na výkonnosti nielen detí v škole, ale aj dospelých počas pracovného dňa. Porucha so sebou nesie istú stigmu a dôvod na diskrimináciu nevidiacich v škole, na pracovisku, dokonca i v domácom prostredí. Aj napriek tomu, že podľa odhadov ňou trpí až približne 70 % nevidiacich, nie je veľmi známa a často je interpretovaná ako lenivosť a vyhodnotená ako nevhodnosť potenciálneho študenta či zamestnanca.

Vo všeobecnosti platí, že mnohé zdravotné komplikácie, ktoré spôsobujú stratu zraku, resp. komplikácie, ktoré z nej vyplývajú, nie sú dostatočne prebádané. Svetová únia nevidiacich (WBU) preto na svojom webe (www.wbu.ngo) plánuje v novembri tohto roka spustiť novú podstránku, ktorá sa bude venovať otázkam zdravia. Jej cieľom je ponúknuť informácie o liečbe či prevencii. Určené budú nielen pre širokú verejnosť, ale aj pre samotných zrakovo postihnutých ľudí.

V snahe predísť neskorším komplikáciám spustila v roku 2014 Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska program Zdravé oči už v škôlke. Sústredíme sa na včasnú prevenciu a diagnostiku detí vo veku od troch do šiestich rokov. Pomocou autorefraktometra, ktorý dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku, akými sú napríklad astigmatizmus, tupozrakosť či škuľavosť, realizujeme skríningové merania zrakových parametrov deťom v predškolskom veku.

Všetky informácie o programe sú k dispozícii na stránke www.zdraveocivskolke.sk.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má zhruba 4 000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

 

Kontakt:

Dušana Blašková, PR manažérka ÚNSS

Tel.: 02/69 20 34 38, 0911 469 653

e-mail: dusana.blaskova@unss.sk

www.unss.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore