Tlačové správy

Výstava HOMMAGE TO MARTIN MARTINČEK v SNM – Spišskom múzeu v Levoči

32 vystavujúcich autorov s 32 unikátnymi fotografiami a ich príbehmi v dialógu s dielom Martinčeka:

Balco, Andrej ǁ Bán, Andrej ǁ Barla, Andrej ǁ Bošanská, Petra ǁ Breier, Pavol ǁ Cepková, Petra ǁ Česla, Jozef ǁ Črep, Martin ǁ Eliáš, Vlado ǁ Hojstričová, Jana ǁ Hrnčiarik, Ján ǁ Hyža, Alan ǁ Jackuliaková, Dominika ǁ  Jančo, Jakub ǁ Kapráľová, Daniela ǁ Kleibl, Martin ǁ Kočan, Robo ǁ Kollár, Martin ǁ Marenčín, Martin ǁ Németh, Boris ǁ Ondzik, Jozef ǁ Pecha, Pavel ǁ Prekop, Rudo ǁ Sedlák, Jozef ǁ Stacho, Ľubo ǁ Stacho, Monika ǁ Šišková, Hela ǁ  Štreit, Jindra ǁ Švolík, Miro ǁ Sýkora, Jaro ǁ Varga, Kamil ǁ Župník,Peter

Výstava na levočskej Radnici vo výstavnej sieni SNM –Spišského múzea v kurátorskej koncepcii Lucie Benickej prezentuje súčasnú fotografiu v dielach 32 autorov, ako aj unikátne dokumentárne záznamy o Martinčekovi z archívu Ľuba Stacha. Súčasťou expozície je projekcia „Veľká noc – pocta Martinčekovi“ z tvorivej dielne Katedry fotografie a nových médií VŠVU (Bratislava) z r. 2007. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia, a to v rámci dvadsaťročnice Domu fotografie.

Výstava „Hommage Martinovi Martinčekovi / Pocta Martinovi Martinčekovi“ reflektuje niekoľko žánrových okruhov v dielach súčasných fotografov bez generačnej príbuznosti, ktorí sa pripojili k výzve pri zostavovaní projektu: v prvom rade sa jedná o autorov, ktorí sa za posledných 20 rokov podieľali na činnosti Domu fotografie, ako aj o mladú, nastupujúcu generáciu, ktorej vybrané diela priamo korešpondujú s Martinčekovým odkazom. Výstavný „príbeh“ sa formuje v niekoľkých nosných okruhoch, kde sa fotografie dostávajú do žánrových dialógov:

  1. Dokumentárnu fotografiu v tradičnom ponímaní, niekedy s nenápadnými presahmi do konceptu a expe-rimentu prezentujú diela fotografov: Andrej Bán, Andrej Balco, Pavol Breier, Andrej Barla, Alan Hyža, Daniela Kapráľová, Martin Kollár, Martin Marenčín, Boris Németh, Jozef Ondzik, Jaro Sýkora a Jindra Štreit.
  2. Ku konceptuálnemu dokumentu, príbehovosti a experimentu môžeme zaradiť práce autorov ako Petra Bošanská, Petra Cepková, Jana Hojstričová, Dominika Jackuljaková, Jakub Jančo, Martin Kleibl, Jozef Sedlák, Ľubo Stacho a Monika Stacho.
  3. Osobitnú časť výstavy tvoria fotografie inscenované, hlavne z diel autorov „slovenskej novej vlny“: Robo Kočan, Pavel Pecha, Miro Švolík, Kamil Varga a Peter Župník.
  4. Prepojenie s abstrakciou, výtvarným i surreálnym odkazom nájdeme v dielach Jozefa Česlu, Jana Hrnčiarika, Ruda Prekopa a Hely Šiškovej.
  5. Manipulovaná a „čistá“ krajina s odkazom na Martinčekove zobrazenie Liptova a hôr je prezentovaná v prácach dvoch autorov: Martina Črepa a Vlada Eliáša.

Výstava je ojedinelým projektom, ktorý spája zdanlivo nezlučiteľné pri bohatom autorskom zastú-pení; napriek tomu stávame sa súčasťou tvorivého dialógu medzi minulosťou a prítomnosťou v ucelených tematických okruhoch, prepojených unikátnymi fotografickými dielami.

  • Miesto: Slovenské národné múzeumSpišské múzeum v Levoči, výstavný priestor: Radnica, Námestie Majstra Pavla 2, Levoča. Radnica je otvorená denne, pondelok – nedeľa od 9.00 do 17.00.
  • Vernisáž výstavy: streda 19. 10. 2016 o 17.00
  • Termín výstavy: 15. 10. 2016 – 29. 1. 2017
  • Autorka a kurátorka: Mgr. Lucia Benická, 0905 288 717, dom.fotografie@gmail.com
  • Odborná spolupráca: Mgr. Lenka Králová – GUS, projekty@gus.sk
  • Organizátori / produkcia: SNM – Spišské múzeum v Levoči v spolupráci s Domom forografie, o.z. a Galériou umelcov Spiša – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v Spišskej Novej Vsi

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore