Aktuality

Zomrela bývalá novinárka a spisovateľka Oľga Slušná

Vo veku 93 rokov zomrela v utorok 1. novembra 2016 bývalá novinárka JUDr. Oľga Slušná, rodená Miškovská, ktorá bola dlhoročnou redaktorkou Československej tlačovej kancelárie, zakladateľkou encyklopedického časopisu Pyramída, členkou Slovenského syndikátu novinárov a autorkou troch kníh.

Po promócii začínala ako právnička v Národnej poisťovni a v Kovorobných závodoch. Neskôr nastúpila do Československej tlačovej kancelárie, kde pracovala vyše 33 rokov ako redaktorka. V rámci svojho zamestnania zostavila prvú slovenskú publikáciu Kto je kto na Slovensku, ktorej celý náklad dala však Štátna bezpečnosť spáliť, nakoľko sa v nej nachádzali aj mená významných ľudí, ktorí po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa z republiky emigrovali. V roku 1971 založila encyklopedický časopis PYRAMÍDA a bola jeho šéfredaktorkou až do čias, kým ho neprebralo iné vydavateľstvo. Popri práci v agentúre a výchove svojich piatich detí sa venovala písaniu fejtónov, humorných i kritických poviedok a životných príbehov do viacerých printových médií ako boli dnes už neexistujúce tituly Večerník či Roháč. Zostavila aj dva scenáre realizovaných televíznych večerníčkov pre deti. V dôchodkovom veku pracovala ako jazyková redaktorka v denníku Národná obroda či časopise Verejná správa. Doktorka Oľga Slušná sa narodila 8. októbra 1923 v Košiciach, kde jej strýko Július Kustra založil prvé slovenské kníhkupectvo a práve životné príbehy rodiny jej starých rodičov – Petra a Anny Kustrovcov sa stali inšpiráciou k napísaniu knihy Mamina modlitba, na ktorú neskôr nadviazala voľným pokračovaním nazvaným Dcérina láska – kronika skutočného života. Práve za tieto publikácie, v ktorých boli spomínané aj príbehy bobroveckých murárov, ktorí kedysi pomáhali stavať Budapešť ako aj vrelý vzťah k obci a šírenie jej dobrého mena získala v roku 2007 čestné občianstvo obce Bobrovec, kde si priala byť aj pochovaná.

Posledná rozlúčka so zosnulou Oľgou Slušnou sa uskutoční v pondelok 7. novembra 2016 o 10:30 hod. v bratislavskom krematóriu.

olga-slusna

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore