Tlačové správy

Matrioshka už po tretíkrát v Košiciach

November v Košiciach už tradične patrí festivalu MATRIOSHKA s heslom DO NOT LET ABSURDITY DESTROY HUMANITY (NEDOVOĽME ABSURDITE ZNIČIŤ HUMANITU) s výrazným vizuálom „bezočivej“ matriošky. Občianske združenie AZIMUT už tretíkrát prináša od 11. do 17. novembra 2016 sedem rôznych kultúrnych aj edukatívnych podujatí. Prostredníctvom umenia a kultúry oboznamuje mladých ľudí s absurdnými reáliami totalitného režimu , šíri posolstvo nutnosti ochrany demokratického zriadenia a vyzdvihuje hodnoty 17. novembra 1989.

„Nenásilným, často aj zábavným a inovatívnym spôsobom sa snažíme do mladej generácie preniesť dôležitosť kritického myslenia a potrebu zachovania občianskej spoločnosti. Našim cieľom je priblížiť mladým ľuďom nebezpečenstvo (aj nepriamej) podpory či nebodaj návratu akejkoľvek formy totality, ktorá sa môže skrývať na miestach, kde by to vôbec nečakali,“ hovorí dramaturg festivalu Slavo Stankovič.

„Veríme, že umenie a kultúra sú tými správnymi a univerzálnymi nástrojmi na dosiahnutie našich cieľov. Aj preto festival pripravujeme v spolupráci s rôznymi partnermi pôsobiacimi v tejto oblasti“ spresnila zámery organizátorov manažérka festivalu Miroslava Rybárová.

Festival začína v piatok 11. novembra 2016 o 16:00 hod. na Hlavnej ulici pri Štátnom divadle symbolickým otvorením výstavy REPREMIGRANTI. Výstava pochádza z dielne samotného festivalu a predstaví portréty športových reprezentantov, ktorí emigrovali z Československa, a potrvá až do 25. novembra 2016.

sobotu 12. novembra 2016 sa prihlásení účastníci v rámci MATRIOSHKA BUS TOUR prevezú kĺbovým autobusom IKARUS do rokov 1946 až 1989. Zájazd sme pripravili v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice a alternatívnym zážitkovým sprievodcom Authentic Košice.

V nedeľu 13. novembra 2016 v rámci Matrioshka formátu ZAKÁZANÉ KINOkine Úsmev premietneme až dva výnimočné filmové tituly. POSTAVA K PODPÍRÁNÍ je čerstvo zreštaurovaný stredometrážny trezorový film natočený v dokonalom kafkovskom štýle. Satirická reflexia nielen o tom, že zmizol Stalinov pomník na Letnej, burcujúcim spôsobom obnažuje ľudskú posadnutosť poriadkom, ktorá človeka robí otupeným a mrzutým. Exkluzívne na festivale Matrioshka sa v slovenskej predpremiére predstaví úplne nový celovečerný dokument o Karlovi Krylovi, BRATŘÍČEK KAREL. Fanúšikovia Kryla si budú môcť vychutnať nový pohľad na legendárneho básnika a pesničkára, hlavného predstaviteľa československého protikomunistického „protestsongu.

Päťdesiatpäť otázok preverí v pondelok 14. novembra 2016 naše znalosti z umenia, kultúry, histórie a udalostí, ktoré sa odohrali v živote človeka socialistického. Jedinečný zábavno-náučný PAPAQUIZ – MATRIOSHKA ŠPECIÁL totiž reflektuje kultúru, umenie, históriu a udalosti v Československu v 50., 60., 70., a 80. rokoch.

Festival ani tento rok nezabudol zaradiť do svojho programu zaujímavé divadelné predstavenie. Na to sa môžu návštevníci tešiť v utorok 15. novembra 2016 v Kasárňach/Kulturparku. Divadelná adaptácia najprekladanejšej českej knihy súčasnosti EUROPEANA od Patrika Ouředníka je strhujúcim bizarným komentárom európskych dejín 20. storočia.

Streda 16. novembra 2016 bude patriť literatúre. Tento rok sa „NA VÝSLUCHU“ v košickom Artfore privítame významného českého spisovateľa, novinára a publicistu Pavla Kosatíka, autora životopisov o Emilovi Zátopkovi, Věre Čáslavskej, ale aj vydareného komiksu ČEŠI. Moderovaná diskusia v príjemnom a komornom prostredí kníhkupectva ARTFORUM sľubuje zaujímavý literárny večer.

Festival MATRIOSHKA vyvrcholí vo štvrtok 17. novembra 2016 v Tabačke Kulturfabrik oslavou Medzinárodného dňa študentstva a spomienkou na Nežnú revolúciu podujatím s názvom MATRIOSHKA MECHECHE. Koncertu kapiel Bobova diéta a Puding pani Elvisovej bude predchádzať otvorenie výstavy Kláry Kohotovej: „Ako sa žilo vašim vrstovníkom do roku 1989“?. Počas večera bude v Tabačke prebiehať aj neformálny trh neziskoviek, občianskych združení a nadácií spolupracujúcich s študentmi a mladými ľuďmi, na ktorom sa môžete dozvedieť niečo o ich súčasných aktivitách a plánoch do budúcna, nadviazať nové kontakty alebo sa len tak voľne porozprávať.

Projekt podporila nadácia ERSTE STIFTUNG. Projekt je spolufinancovaný grantovým programom K13-Košické kultúrne centrá ,mestom Košice, Českým centrom, organizáciou Visit Košice a Košice región.

Viac informácií o programe a priebehu festivalu nájdete na internetovej stránke:

www.matrioshka.sk

alebo na sociálnych sieťach:

Facebook: https://www.facebook.com/matrioshka.festival

Twitter: https://twitter.com/MatrioshkaFest

Kontakt pre médiá:

Miroslava Rybárová, projektová manažérka festivalu a štatutár OZ AZIMUT

tel. : +421 905 848 750           e-mail : mirka@matrioshka.sk

Slavo Stankovič, dramaturg festivalu

tel. : +421 908 808 848  e-mail : slavo@matrioshka.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore