Tlačové správy

Novú knihu Tiny Van Der Holland uvedie Milan Kolcun

Hosťami novembrového literárneho večera, ktorý Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) pripravila vďaka úspešnému projektu 1+1, bude populárna slovenská spisovateľka Tina Van Der Holland a známy košický sprievodca a „potulkár“ Milan Kolcun. Podujatie sa uskutoční v piatok 25. novembra 2016 o 17:00 hod. v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5.

Okrem zaujímavého rozhovoru s pozvanými autormi, sa účastníci môžu tešiť aj na prezentáciu najnovšej knihy Tiny Van Der Holland Tajomstvo zlatého pokladu (Historická detektívka z Košíc roku Pána 1682), ktorej vydanie je naplánované na 16. novembra. Knihu počas večera slávnostne uvedie do života Milan Kolcun.

V rámci projektu 1+1 si pozvaný spisovateľ prizýva hosťa s ktorým mu to umelecky a ľudsky ladí. Takto zvolená koncepcia netradičných besied je zárukou obohacujúceho stretnutia, počas ktorého to iskrí – medzi hlavnými aktérmi, teda majstrom pera a jeho hosťom, no dochádza aj k príjemnej interakcii s obecenstvom.

Tina Van Der Holland sa narodila a žije v Košiciach. Je vydatá, má dvoch synov. Vyštudovala informatiku na Univerzite P. J. Šafárika, ale čoskoro zistila, že programovanie nie je nič pre ňu. Túžba prejavovať sa tvorivo ju najskôr priviedla k dizajnu. Presadila sa ako manažérka reklamy a analytička, aktívne sa venuje výtvarnému umeniu a literárnej tvorbe. Ťažiskom tvorby Tiny Van der Holland je svet žien, psychológia vzťahov a silné príbehy s dramatickými momentmi, s presahom do celospoločenských tém. Je autorkou románov: Bejby sníva o mori (2010), Sladký život opatrovateľky (2011), Ako hadí jed (2011), Déjà vu (2012), Shalom (2013), Kronika sendvičovej ženy – voľné pokračovanie knihy Shalom (2015). Jej zatiaľ poslednou knihou je Tajomstvo zlatého pokladu (Historická detektívka z Košíc roku Pána 1682) (2016).

Milan Kolcun sa narodil a pôsobí v Košiciach. Vyštudoval slovenský, ruský a anglický jazyk na Univerzite P.J. Šafárika v Košiciach. V ďalšom štúdiu španielskeho jazyka pokračoval na Prešovskej univerzite, kde získal aj doktorát zo súčasnej kubánskej literatúry. Učí španielsky jazyk na bilingválnom španielskom gymnáziu v Košiciach. Milan Kolcun je tiež certifikovaný turistický sprievodca mestom Košice. V Štátom divadle v Košiciach má svoju talkshow Bez šepkára. Podieľa sa na realizácii filmov o Košiciach pre TV KOSICE. Aktívne sa prezentuje aj ako spisovateľ. Je autorom (mini)románu Najnovší hriech (2009), spoluautorom obrazovo-textových sprievodcov mestom Potulky mestom Košice (2004), Potulky mestom Košice 1+2 (2011); Štýly a krásy v Košiciach (2011), Košické detaily I, II (2013, 2016); je zostavovateľom publikácií Košická čítanka I II (2010, 2016).

 Projekt 1+1 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Alena Závocká

zavocka@vkjb.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore