Tlačové správy

V Košiciach sa bude konať 2. seniorálne stretnutie k 500. výročiu reformácie

V nedeľu 27. novembra 2016 sa v Košiciach uskutoční seniorálne stretnutie Košického seniorátu ECAV na Slovensku k 500. výročiu reformácie. Ide o 2. seniorálne stretnutie v rámci misijného projektu „Oslobodení Božou milosťou“.

Po seniorálnom stretnutí Šarišsko-zemplínskeho seniorátu k 500. výročiu reformácie, na ktorom bol vyhlásený Rok reformácie, sa v nedeľu 27. novembra 2016 stretnú evanjelici z Košického seniorátu ECAV na Slovensku.

Podujatie sa začne slávnostnými službami Božími o 9:30 hod. v Evanjelickom kostole na Mlynskej 23 v Košiciach. Slávnostnú kázeň bude mať biskup Evanjelickej cirkvi v Chorvátskej republike Branko Berič. Liturgovať budú generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, biskup Východného dištriktu Slavomír Sabol, senior Košického seniorátu Ján Hruška, konsenior Dušan Havrila a ďalší duchovní z Košického seniorátu.

Do programu služieb Božích prispejú zborový spevokol Chválospev z CZ ECAV Košice, dychová hudba Posaunenchor z CZ ECAV Mníšek nad Hnilcom a zborový spevokol z Vyšnej Kamenice.

O 14:00 hod. sa začne popoludňajší program slova a hudby. Uvedie ho konsenior Košického seniorátu Dušan Havrila a duchovným slovom poslúži senior Košického seniorátu Ján Hruška. O histórii reformácie na území Košického seniorátu bude prednášať Radoslav Grega, zborový farár CZ ECAV Opiná.

Generálny biskup Miloš Klátik a generálny dozorca Imrich Lukáč pri tejto príležitosti odovzdajú významným osobnostiam Košického seniorátu a Košického samosprávneho kraja pamätné medaily k 500. výročiu reformácie.

O hudobnú zložku seniorálneho stretnutia sa postará spevácky zbor Chorus Comenianus, ktorý pôsobí pri Evanjelickom gymnáziu J. A. Komenského v Košiciach, zborový spevokol Chválospev z Košíc a spevokol z CZ ECAV Rankovce. Na organe bude hrať Ladislav Sedlák.

V rámci programu sa uskutoční prezentácia vydavateľstva Tranoscius a predstavenie knihy Daniely Hroncovej-Faklovej Musel som byť kacírom o evanjelickom farárovi Konrádovi Cordatovi, zapisovateľovi rečí pri stole Martina Luthera. Svoju činnosť predstaví aj Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku, Výbor na ochranu Božieho stvorenstva ECAV na Slovensku a Evanjelická bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Košičania si budú môcť pozrieť aj putovné výstavy 500 rokov reformácie ECAV na Slovensku a Vyšívaná história Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku.

Na záver senior Košického seniorátu odovzdá reformačnú štafetu Gemerskému seniorátu, kde sa v nedeľu 18. decembra 2016 bude konať ďalšie seniorálne stretnutie k 500. výročiu reformácie.
Edita Škodová, tajomníčka GBÚ pre mediálnu komunikáciu

E-mail: media@ecav.sk, tel. 0918 828 011, web: www.ecav.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore