Vyhlásenie Slovenského syndikátu novinárov

SSN vyzýva slovenského premiéra, aby sa za svoje výroky na adresu novinárov ospravedlnil

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico označil na tlačovej konferencii dňa 23. novembra 2016 niektorých novinárov za „špinavé protislovenské prostitútky“. Nejde o prvý verbálny útok premiéra namierený proti novinárom. S niektorými konkrétnymi žurnalistami navyše Robert Fico dlhodobo odmieta komunikovať a systematicky znevažuje ich prácu.

Slovenský syndikát novinárov (SSN), ako organizácia nezávislá od politických, ekonomických, ideologických a náboženských orgánov či organizácií, ostro odsudzuje vyjadrenia predsedu vlády SR namierené proti pracovníkom médií. Posledný výrok premiéra považujeme za obzvlášť amorálny a nehanebný. Sme presvedčení, že Robert Fico svojimi slovami nielen znevážil prácu novinárov na Slovensku, ale tiež bezprecedentne pošpinil ich česť.

V rámci obrany pred možným ohrozením demokracie v našej krajine je SSN pripravený chrániť každého novinára, ktorému nie je dovolené slobodne vykonávať svoje povolanie. Vyzývame preto premiéra Roberta Fica, aby sa za svoje výroky verejne ospravedlnil.

Slovenský syndikát novinárov súčasne vyzýva všetkých verejných činiteľov na rešpektovanie slobody tlače a prejavu, ako aj na dodržiavanie elementárnych pravidiel slušnosti a spravodlivosti v komunikácii.

Daniel Modrovský – predseda  SSN

Klára Grosmannová – 1. podpredsedníčka SSN

Monika Nemčeková – 2. podpredsedníčka SSN

Matúš Dávid, Matej Hajdin, Milan Matušinský, Ľuboslava Sedláková – členovia predstavenstva SSN