Tlačové správy

Reštituenti dostali od mesta Košice nové byty na Vodárenskej ulici

Kompletne zrekonštruované byty na Vodárenskej ulici už majú svojich majiteľov. Nájomcovia reštituovaných bytov si dnes (7.12.) prevzali aj doklad o pridelení konkrétneho bytu. Žrebovanie sa uskutočnilo za prítomnosti notárky tak, že každý z dotknutých obyvateľov mesta si vyžreboval byt spomedzi takých bytov (v závislosti na  počte izieb), na aký má podľa rozhodnutia nárok.

Magistrát mesta Košice bol zo zákona povinný sa vysporiadať s problémom, ktorý v minulosti nespôsobil. Ide o byty v centre mesta, ktoré boli obyvateľom pridelené dávno v minulosti a ktoré boli v súčasnosti zákonom vrátené pôvodným obyvateľom. Mesto sa tak ocitlo v nevďačnej pozícii, keď bolo povinné zabezpečiť im náhradné bývanie. Zvolilo ekonomicky najvýhodnejšie riešenie. Využilo existujúci mestský objekt na pozemku vo vlastníctve mesta bez toho, aby kupovalo nové pozemky. Navyše, magistrát aktuálne nedisponuje dostatočným počtom voľných bytov, ktoré by ponúklo reštituentom.

 Na rekonštrukciu bola použitá dotácia z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v sume takmer 340-tisíc eur.

 Mesto Košice zabezpečilo bytovú náhradu 21 žiadateľom, ktorí už od mesta dostali právoplatné rozhodnutia o pridelení náhradného nájomného bytu, a to najneskôr do konca tohto roku. Náhradné byty mesto zabezpečilo v  bytovom dome na Vodárenskej ulici (19 bytov) a na Triede SNP (2 byty).

Bytový dom na Vodárenskej bol kompletne zrekonštruovaný Bytovým podnikom mesta Košice. Mesto pri výbere dbalo na kvalitu bývania aj na lokalitu, ktorá ponúka kompletnú občiansku vybavenosť.  Bytový dom po rekonštrukcii ponúka šesť jednoizbových, dvanásť dvojizbových a jeden trojizbový byt.

Bytovú náhradu je Mesto Košice povinné poskytnúť v zmysle zákona č. 260/2011 Z. z. Ak by náhradné byty neboli žiadateľom poskytnuté do konca roka, mesto by bolo zo zákona povinné od 1. januára 2017 znášať finančné dôsledky v podobe preplácania rozdielu medzi novo vyrubeným trhovým nájomným a dovtedy regulovaným nájomným.

Problém s reštituentmi riešia viaceré slovenské mestá, najrozsiahlejší je v Bratislave. Mesto malo zabezpečiť 580 nájomníkom náhradné bývanie, avšak dosiaľ sa nenašlo vyhovujúce riešenie. Magistrát hlavného mesta to bude stáť milióny eur.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore