Tlačové správy

Britská autorka Arabella Plouviez vystavuje projekt Deviant Woman / Úchylná žena v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi

Výstava Arabelly Plouviez Deviant Woman / Úchylná žena z produkcie Domu fotografie je realizovaná v rámci dvadsaťročnice Domu fotografie ( 1996 – 2016) v spolupráci s Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi a autorkou.

Fotografická kolekcia je zároveň predmetom daru autorky do zbierok Galérie umelcov Spiša v r.2017 v rámci spolu-práce s Domom fotografie.   Výstava je uvedená  v rámci cyklu  = 20 / Dom fotografie: výstavy 2016  a je realizovaná vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Fotografický projekt Deviant Woman / Úchylná žena sa vyjadruje k stereotypom ženských deviácií v súčasnom mainstreamovom zobrazovaní. Mieriac na provokáciu poriadku a predpokladaného výkladu médiami živených stereotypov, ktoré nás informujú o dnešných predstavách o ženskosti, Arabella Plouviez sa pozerá do archívov psychiatrických a kriminalistických fotografií 19. storočia a znovu interpretuje ideologické konštrukcie sociálnej normy a neporiadku. Tým sa tichosť týchto hĺbavých duchovných portrétov náhle mení, a to prostredníctvom sprievodných popiskov, ktoré nás nasmerujú späť ku taxonomickým kategóriám viktoriánskej  typológie šialenstva a kriminality. Emblematické štítky podkopávajú význam modelov, ako napríklad typ „ženy zo susedstva“, a tým kladú aktuálne otázky o tom, čo môže byť označované za „abnormálne“ a ako sa takéto neviditeľné vlastnosti dajú vizualizovať.

Táto tvorba vedome napodobňuje piktoriálny štýl súčasnej direktoriálnej fotografie. Avšak,  Arabela Plouviez zámerne odsudzuje postmodernú extravaganciu naratívnych znakov. Modely sú zobrazené v ich vlastnom domácom prostredí, s minimálnou mierou inscenácie. Aj scéna a oblečenie modelov poskytuje kontextuálnu informáciu o ich sociálnom zaradení a pôvode, ale pozornosť diváka je nasmerovaná na spoločnú konceptuálnu niť týchto fotografií, a síce, otvorený list, ktorý tieto ženy držia. Absolútna nehybnosť, pokiaľ ide o pohyb a emócie modelov, neodhaľuje nič z obsahu listu. Je to ľúbostný list, alebo nejaký oficiálny dokument? To nám povedané nie je. A ako taký, tento list sa stáva fiktívnym kľúčom k tejto psychologickej, takisto ako sociálne žiadanej hádanke, ktorý by mohol odomknúť Pandorinu skrinku skrytých túžob a pocitov.

 O autorke

Prof. Arabella Plouviez je vedúca Katedry fotografie na University of Sunderland vo Veľkej Británii.  Mnoho rokov pracovala v interaktívnej oblasti komunitného umenia, poskytujúceho prístup k fotografii pre celú škálu spoločenstiev, kde sa venovala výstavným a publikačným projektom. Prof. Plouviez a tím Katedry fotografie pri University of Sunderland sa podieľali na založení fotografického výskumného centra na University of Sunderland, ktorého súčasťou bola aj Medzinárodná sieť výskumu fotografie (IPRN, 2004), kde Slovensko zastupoval Dom fotografie.  V r. 2009 sa podieľala na založení projektu  North East Photography Network (NEPN), ktorý poskytuje širokú škálu možností pre prácu s fotografickým médiom na severe Anglicka. Arabella pracuje v oblasti voľnej fotografickej tvorby s portfóliom výstavnej a publikačnej činnosti na medzinárodnej úrovni. Jej práca zahŕňa kombináciu fotografií a textu, ktoré vizualizujú myšlienky.

  • Miesto / kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, projekty@gus.sk, 053 4174 621
  • Produkcia:                          Dom fotografie, o.z. v spolupráci s Galériou umelcov Spiša
  • Termín výstavy:                 15. 12. 2016 – 26. 3. 2017
  • Kurátorka projektu:          Mgr. Lucia Benická, kontakt: 0905 288 717, luciabenicka@gmail.com
  • Spolupráca:                        Arabella Plouviez, Sunderland, Veľká Británia
  • Grafika:                               Mgr. art. Ivana Betková, Košice

www.gus.sk ǀ www.domfoto.sk ǀ  www.sunderland.ac.uk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore