Tlačové správy

Prvý tohtoročný prírastok v košickej ZOO

Prvým mláďaťom  roku 2017 v košickej Zoologickej záhrade sa stala kariama červenozobá (cariama cristata). Vyliahla sa 7. januára 2017 v chovateľskom zázemí, kde sú tieto teplomilné vtáky umiestnené v zimných mesiacoch.

Rodičovský pár sme zostavili z vtákov pochádzajúcich z plzenskej a ostravskej ZOO. Do jesene roku 2015, kým boli v expozičnej časti ZOO, pár hniezdil neúspešne. Chovatelia im preto našli miesto v zázemí, ktoré sa osvedčilo. V minulom roku sa stali dvojnásobnými rodičmi.

Prvé mláďa sa vyliahlo v marci, druhé v júni. Rodičia sa o svoj najmladší prírastok vzorne starajú. Mláďatko dostáva holíčatá, cvrčky, granule, varené strukoviny, krájané ovocie. Kariama červenozobá je zvláštny impozantný druh vtáka, pôvodom z Južnej Ameriky. Dosahuje výšku asi 90 cm. Pre kariamu je typické hlasité volanie – škriekanie, ktoré sa ozýva do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Aj preto ju domorodci Južnej Ameriky využívajú ako strážneho psa.

V roku 2016 odchovalo 17 zoologických záhrad sveta dovedna 25 mláďat kariamy. V zoologických záhradách patrí k náročnejším chovancom aj kvôli tomu, že ide o potravného špecialistu.

Eva Malešová, vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu

Zoologická záhrada Košice

propagacia@zookosice.sk

+421 55 796 8013          +421 948 170 020

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore