Tlačové správy

Aktuálna situácia na cestách v správe SC Košického samosprávneho kraja

Na posyp a odstraňovanie snehu z ciest v správe a údržbe Správy ciest KSK je v piatok 13. januára 2017 nasadených 46 sypačov a 8 traktorov s radlicami. Do zimnej údržby sú zapojení vodiči, obsluha mechanizmov, dispečeri a vedúci stredísk, v celkovom počte 70 zamestnancov.

„Na celom území Košického kraja začalo mierene snežiť už vo štvrtok 12. januára okolo štvrtej poobede. Od vtedy máme všetku techniku na cestách. Intenzívnejšie sneženie začalo po polnoci, na niektorých úsekoch ciest napadlo 10 – 15 cm snehu, už vtedy boli všetky cesty posypané a prepluhované. Naďalej udržiavame cesty v prejazdnom stave,“ hovorí technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa SC KSK Zuzana Fejesová. Komplikácie nám robí najmä kamiónová doprava, nakoľko majú problémy s prejazdom aj na menších stúpaniach. Na takýchto úsekoch nám s riadením premávky pomáha polícia.“

Údržba ciest je zabezpečovaná v zmysle Operačného plánu zimnej údržby ciest, na základe ktorého sú v prvom rade udržiavané hlavné ťahy, najmä cesty I. a II. triedy a dôležité medziregionálne cesty III. triedy, tak, aby snehová vrstva na vozovkách neprevyšovala 3 cm.

Vzhľadom na množstvo napadaného snehu a naďalej trvajúce intenzívne sneženie bol o 8:00 hod. pre okres Rožňava vyhlásený 1. situačný stupeň, čo znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy tak, aby na cestách I. triedy hrúbka snehu neprevyšovala 3 cm a na cestách II. triedy do 10 cm, na cestách tretej triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh.

„Problémy s kamiónmi sme riešili na ceste II/552 na Slanskom kopci, na ceste I/16 na Soroške, na ceste I/18 na Riedkom vrchu na úseku Strážske smer Nižný Hrabovec, na ceste I/19 v obci Trhovište, ale môžu vzniknúť aj na iných horských prechodoch a stúpaniach. Na vozovkách sa od posypového materiálu vytvára kašovitá vrstva, na ktorej sa nákladným vozidlám prešmykujú pneumatiky. Dispečingy v spolupráci s políciou podľa potreby zabezpečujú zastavovanie a riadenie nákladnej dopravy na týchto úsekoch ciest, až kým kašovitá vrstva nebude odstránená,“ hovorí Zuzana Fejesová.

Na predpovedané sneženie sa Správa ciest KSK pripravovala už v priebehu tohto týždňa. Na úseku Porúbka – Koromľa a Podhoroď – Beňatina bolo potrebné odfrézovať snehovú vrstvu, ktorá sa vytvorila minulý víkend vplyvom sneženia a silného vetra. Bol rozšírený prejazdný profil cesty. Snehové jazyky sa zatiaľ netvoria.

Na obslužnej lesnej trase medzi Opátkou a Košickou Belou, ktorú môžu využívať miestni obyvatelia po uzatvorení mosta cez priehradu Ružín, sa bude údržba robiť až po uvoľnení kapacít z ostatných úsekov ciest. Momentálne sa prioritne zabezpečuje údržba obchádzkovej trasy cez Prešovský samosprávny kraj (Margecany – Klenov – Sedlice – Ľubovec – Obišovce – Košice, resp. Radatice – Bzenov – Prešov). Keďže v Prešovskom kraji nie sú tieto trasy pri zimnej údržbe ako prioritné, Správa ciest KSK ich momentálne udržiava po dohode so Správou ciest PSK. Až po tom, čo to umožní situácia na ostatných cestách, budú kapacity presunuté na obslužnú komunikáciu medzi Opátkou a Zlatníkom.

„Upozorňujeme vodičov, že pri takýchto poveternostných podmienkach musia prispôsobiť jazdu stavu a povahe vozovky a musia počítať s dostatočnou časovou rezervou. Pod snehovou vrstvou, ktorá sa napriek opakovanému prepluhovávaniu vozoviek stále tvorí vplyvom intenzívneho sneženia, je na všetkých nami udržiavaných cestách vrstva posypového materiálu. Tá zabezpečuje zdrsnenie povrchu vozovky, a tým zmierňuje šmykľavosť,“ dodáva technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa SC KSK

 

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu

Košický samosprávny kraj

 

+ 421 55 7268 128   + 421 918 766 001

zuzana.bobrikova@vucke.sk
www.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore