Tlačové správy

Na Zemplíne vyhlásili I. kalamitný stupeň

Kvôli pretrvávajúcemu intenzívnemu sneženiu bol v piatok 13. januára 2017 o 11:00 hod. vyhlásený I. kalamitný stupeň na cestách v okresoch Michalovce a Sobrance. Prvý kalamitný stupeň bude vyhlásený aj pre okres Trebišov. V okrese Rožňava bol 1. situačný stupeň vyhlásený už o 8:00 hod. ráno.

Prvý situačný stupeň znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy, aby na cestách I. triedy hrúbka snehu neprevyšovala 3 cm a na cestách II. triedy do 10 cm, na cestách tretej triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh.

Na posyp a odstraňovanie snehu z ciest v správe a údržbe Správy ciest KSK je nasadených 46 sypačov a 8 traktorov s radlicami. Do zimnej údržby sú zapojení vodiči, obsluha mechanizmov, dispečeri a vedúci stredísk. K celkovému počtu 70 zamestnancov pribudlo ďalších desať osôb, do výkonu zimnej údržby ciest boli povolaní aj pohotovostní zamestnanci a zazmluvnené mechanizmy.

Údržba ciest je zabezpečovaná v zmysle Operačného plánu zimnej údržby ciest, na základe ktorého sú v prvom rade udržiavané hlavné ťahy, najmä cesty I. a II. triedy a dôležité medziregionálne cesty III. triedy.

Správa ciest KSK opätovne upozorňuje, že na obslužnej lesnej ceste medzi Opátkou a Košickou Belou sa momentálne nerobí zimná údržba. Mechanizmy sa tam dostanú až po uvoľnení kapacít z ostatných úsekov ciest. Upozorňujeme vodičov, aby zbytočne neriskovali a neskúšali touto cestou prejsť. Momentálne sa prioritne zabezpečuje údržba obchádzkovej trasy cez Prešovský samosprávny kraj (Margecany – Klenov – Sedlice – Ľubovec – Obišovce – Košice, resp. Radatice – Bzenov – Prešov). Keďže v Prešovskom kraji nie sú tieto trasy pri zimnej údržbe zaradené ako prioritné, po dohode s prešovskou správou ciest ich udržiavajú košickí cestári. Až po tom, čo to umožní situácia na ostatných cestách, budú kapacity presunuté na obslužnú komunikáciu medzi Opátkou a Zlatníkom.

13. decembra 2017

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu

Košický samosprávny kraj

 

+ 421 55 7268 128    + 421 918 766 001

zuzana.bobrikova@vucke.sk
www.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore