Tlačové správy

Vo vynovenej klubovni Verejná knižnica J. Bocatia v Košiciach ponúka nové aktivity

Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) otvorila vo svojej pobočke na Terase na Triede SNP vynovenú klubovú miestnosť, vybavenú moderným zariadením. Zvýšil sa tak jej komfort a kapacita, vďaka čomu môže knižnica ponúknuť svojim čitateľom nové aktivity. Úspešne sa rozbieha klubová činnosť a vzdelávacie cykly pre dospelých. V knižnici na Terase sa začali pravidelne stretávať kluby čitateľov, turistov a cestovateľov, amatérskych výtvarníkov. Miestnosť okrem besied so spisovateľmi ponúka zázemie pre art terapiu, záujemcovia si môžu zahrať spoločenské hry či relaxovať s omaľovankami pre dospelých. „Chceme, aby sa u nás návštevníci cítili ako doma, mali možnosť oddýchnuť si s dobrou knihou či časopisom, s priateľmi pri hre, zaujímavých besedách a prednáškach. Rozbehli sme cykly neformálneho vzdelávania pre dospelých, zatiaľ v pilotnom režime. Podľa záujmu je zrejmé, že popri klasickej ponuke knižničných služieb budeme aktívnejší aj v tejto oblasti,“ uviedla riaditeľka VKJB Soňa Jakešová. Dodala, že v klubovni ponúkajú aj možnosť vypočuť si 69 klasických rozprávok, ktoré knižnica zdigitalizovala a preniesla z pôvodných LP nosičov zo svojho fondu do elektronickej podoby. Vďaka tomu si teraz možno rozprávky nahovorené slovenskými hereckými legendami vypočuť vo všetkých pracoviskách knižnice, nielen na hudobnom oddelení na Hlavnej 48 ako doposiaľ. Knižnica ich sprístupnila verejnosti, najmä najmenším čitateľom, vo všetkých svojich siedmich pobočkách, ktoré pôsobia v najväčších mestských častiach Košíc. Záujemcovia ich nájdu aj v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 v priestore detského kútika.

Klubovňu v pobočke VKJB na Terase knižnica zariadila moderným sedacím a úložným nábytkom vďaka Fondu na podporu umenia, ktorý jej na tento účel poskytol 2200 eur. Interaktívnu tabuľu, ktorá slúži na prezentáciu počas prednášok a vzdelávacích cyklov, knižnica financovala vďaka grantu od Nadácie Slovenskej sporiteľne. Ďalšie úpravy v miestnosti, ako osadenie novej dlážky a žalúzii financovala knižnica z vlastných zdrojov.

Po nedávnom otvorení detského kútika v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 je nová  klubovňa na Terase ďalším z naplnených zámerov knižnice zmodernizovať a zatraktívniť svoje priestory. V uplynulom roku sa jej podarilo zrealizovať kompletnú opravu strechy na centrálnej požičovni vrátane klampiarskych prác. Vynovený priestor potešil aj návštevníkov študovne v „centrálke“ na Hviezdoslavovej, ako aj opravený a vymaľovaný priestor beletrie.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore