Tlačové správy

Mimovládne organizácie podporujú zákaz  herní na území Bratislavy

 

Bratislava, 13. 2. 2017

Fórum pre verejné otázky, o.z., Petičný výbor proti výstavbe megakasína na Slovensku a Inštitút pre prácu, vzdelávanie a rodinu, o.z, verejne vyzývajú mestských poslancov v Bratislave, aby 16. februára 2017 svojím hlasovaním podporili občanov Bratislavy ako aj  obyvateľov Slovenska, ktorí pracujú a žijú v našom hlavnom meste a hlasovali za zákaz herní na území hlavného mesta v Bratislave.

Bratislava je jedno z mála hlavných miest v Európe, kde došlo v posledných rokoch k veľkému nárastu herní. Z hazardu bohatne pár jednotlivcov, ale následky hazardu znášajú stovky ľudí. Jednak závislí hráči, ale aj ich deti, manželskí partneri, príbuzní a priatelia.

Podľa analýzy amerického ekonóma, bývalého ekonomického poradcu prezidenta USA R. Reagana Earla L. Grinolsa, v USA predstavuje jeden dolár prínosu v podobe daní spoločenské náklady 6 dolárov na riešenie problémov súvisiacich s hazardným hráčstvom. Sme presvedčení, že rovnaká matematika platí aj v Bratislave.

V roku 2010 petičný výbor proti výstavbe megakasína v Bratislave odovzdal 125 640 podpisov občanov Slovenska predsedovi Národnej rady SR. Sme radi, že nedošlo k výstavbe megakasína v Bratislave. Väčšie, či menšie herne však za posledné obdobie vyrástli v Bratislave ako huby po daždi. Rast  hazardu žiaľ často sprevádza rast kriminality, rast sociálnych problémov rodín,  a ďalšie negatívne sociálne javy.

V tejto súvislosti si dovoľujeme poďakovať Aliancii za rodinu, Federácii skautov Európy, Spoločenstvu pri dóme sv. Martina, Úsmevu ako dar, 45. skautskému zboru z Veľkého Zálužia, starostom bratislavským mestských častí Jánovi Mrvovi, Petrovi Šramkovi, Daniele  Čahojovej a ďalším  starostom a poslancov ako aj stovkám dobrovoľníkov, ktorí obetovali veľa svojho času a úsilia, aby pomohli ľuďom, ktorí sa pred negatívnymi dôsledkami  hazardu často už nedokážu brániť. Na záver našej výzvy, by sme radi ocenili konzistentný a rozhodný  postoj primátora hlavného mesta Bratislavy Iva Nesrovnala, ktorý ide rozhodne za svojim predvolebným sľubom, ktorý dal občanom – zastaviť rast hazardu v Bratislave. Posledné riadky tejto verejnej výzvy sú určené Vám,

vážené poslankyne, vážení poslanci hlavného mesta Bratislavy!

Veríme, že pred Vašim hlasovaním 16. februára 2017 pozorne zvážite všetky relevantné argumenty! Budete hlasovať tak, že Vás hlas bude rešpektovať vôľu 136 139 občanov Bratislavy, ktorí žiadali úplný zákaz herní a postavíte sa na stranu obetí hazardu a ich najbližších príbuzných!

Ďakujeme Vám za Vaše zodpovedné hlasovanie!

Za petičný výbor proti výstavbe megakasína na Slovensku,  Mária Guregová

Za Fórum pre verejné otázky, Michal Makovník, predseda o.z.

Za Inštitút pre prácu, vzdelávanie a rodinu, Martin Dilong, prezident o.z.

Tlačová správa

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore