Tlačové správy

Príbehy spod Karpát sa uzavrú na Spišskom hrade

Bábkové divadlo v Košiciach a RTVS pripravujú natáčanie poslednej časti seriálu „Príbehy spod Karpát“, ktorý je súčasťou medzinárodného projektu „Cestujúce bábky“, financovaného z Nórskych fondov a štátneho rozpočtu SR. Zmyslom projektu slovenských a ukrajinských bábkových divadiel je prehĺbiť vzájomnú spoluprácu, prezentovať kultúrne dedičstvo oboch národov a zlepšiť povedomie verejnosti o prihraničných regiónoch Slovenska a Ukrajiny. Preto sa natáčanie seriálu deje v lokalitách Košického kraja a Zakarpatskej Ukrajiny. V rámci seriálu „Príbehy spod Karpát“ bolo postupne spracovaných a sfilmovaných už deväť príbehov, päť z Ukrajiny a štyri zo Slovenska. Ten posledný, desiaty, sa bude odohrávať najmä na Spišskom hrade a v jeho okolí.

Výroba záverečného dielu bábkových inscenácií začne v sobotu 25. februára 2017 priamo v priestoroch Bábkového divadla v Košiciach. Následne sa celý štáb presunie na Spiš, kde bude pokračovať v natáčaní od nedele 26.2.2017 do utorka 28.2.2017. Priestory Spišského hradu a priľahlé lesy poslúžia ako kulisy rozprávky, ktorou sa celý projekt „Cestujúce bábky“ uzavrie. Tvorivý tím vedie režisér Ján Sabol, hlavným dramaturgom je Peter Himič. Umelecký súbor tvoria okrem iných herci Marek Majeský, Marek Geišberg, Alena Ďuránová a Erika Orgován-Molnárová.

Starobylý a majestátny hrad, rozlohou jeden z najväčších v Európe, skrýva mnoho tajomstiev. Jedným z nich je aj povesť o krásnej Jasmíne, ktorú sa tvorcovia seriálu rozhodli spracovať do podoby televíznej bábkovej inscenácie. Vychádza z príbehu o spišskom šľachticovi Matejovi, ktorému v detstve uniesli lúpežní rytieri sestru a predali ju do otroctva. Na trhu s otrokmi v Istanbule ju kúpil istý lekárnik a keďže bol bezdetný, vychovával ju ako vlastnú dcéru. Zveril jej všetky orientálne tajomstvá súvisiace s prípravou liečivých mastí a odvarov z bylín. Keď dospela, povedal jej lekárnik pravdu o jej pôvode a pomohol jej ujsť z Istanbulu. Po dlhom putovaní sa Jasmína dostala až na Spiš, práve v čase, keď hradného pána Mateja postihla záhadná choroba. Bylinkárka Jasmína sa pokúsi Mateja vyliečiť, nevediac, že je to jej vlastný brat. No zlý Matejov radca bude chcieť Jasmíninu snahu všetkými možnými spôsobmi prekaziť…

Ako sa témy chopil tvorivý tím pod vedením režiséra Jána Sabola, na to si budeme musieť ešte nejaký čas počkať. RTVS plánuje odvysielať celý desaťdielny seriál bábkových inscenácií „Príbehy spod Karpát“ v predvianočnom období tohto roku.

Mgr. Martin Konečný, PhD.

Kontakty:

tel: +421 55 6220455

e-mail: sekretariat@bdke.sk, konecnybdke@gmail.com

web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore