Tlačové správy

Po Bratislave uvidíme aj v Košiciach vzácne exponáty z Krásnej Hôrky

V Košiciach budú vystavené zbierky, ktoré poškodil oheň na Krásnej Hôrke

 

Už od 2. marca 2017 bude pre návštevníkov Východoslovenského múzea v Košiciach pripravená výnimočná výstava nazvaná Až na kov. Po Brne, kde sa konala od októbra 2015 a Bratislave, kde ju návštevníci videli od júna 2016, je to len tretia prezentácia tejto expozície.

Výstava prezentujúca zreštaurované exponáty poškodené ohňom pri požiari hradu Krásna Hôrka zavíta do Košíc takmer presne na piate výročie tohto zničujúceho požiaru. Ten 12. marca 2012 poškodil 342 kusov zbierkových predmetov, z toho vážne 137 exponátov. Medzi nimi napríklad chladné zbrane orientálnej proveniencie ako kilidže, saify a šamširy a zasiahol aj vojenské tympany, kompletné brnenie, prilby a kyrysy zo 16. až 17. storočia.

„Nielen mňa, ale celej slovenskej verejnosti sa veľmi dotkol požiar hradu Krásna Hôrka v marci 2012. Hneď od prvej chvíle všetky múzea nielen na Slovensku, ale aj v Čechách a v Maďarsku ponúkli svoju pomoc týkajúcu sa hlavne umiestnenia a prichýlenia zbierok a aj ich reštaurovania“, spomína riaditeľ Východoslovenského múzea PhDr. Róbert Pollák na tragickú udalosť. Podľa jeho slov jednu z najúčinnejších ponúk na pomoc dostalo Slovenské technické múzeum – múzeum Betliar Krásna Hôrka od kolegov z Technického múzea v Brne. „Tam majú veľmi kvalitných reštaurátorov a práve výsledok ich práce bude predstavený 2. marca 2017 na našej výstave, ktorá bude výberom zo zachránených zbierok hlavne z kovu, preto je nazvaná Až na kov“, vysvetľuje riaditeľ.

Róbert Pollák upozornil aj na zaujímavú, možno nie veľmi známu súvislosť medzi budovou Východoslovenského múzea a rodom Andrássyovcov, ktorý Krásnej Hôrke vládol vyše 400 rokov: „Rodina Andrássyovcov pomohla pri dokončovaní stavby našej historickej budovy otvorenej v roku 1903. V našich zbierkach máme diela, ktoré nášmu múzeu daroval Dionýz Andrássy, známy milovník a mecenáš umenia. Výstava Až na kov sa tak v Košiciach dostane na správne miesto. Zbierky, ktoré sa podarilo zachrániť a ľudia ich uvidia na našej výstave sa určite objavia aj v novej stálej expozícii na hrade Krásne Hôrka.“

Pre návštevníkov košického múzea bude táto výstava určite veľmi zaujímavá a vzácna. Okrem Bratislavy bude totiž na Slovensku uvedená iba v Košiciach a vystavené budú napríklad také zaujímavé exponáty ako turecký jatagan, takmer 900 ročný románsky meč, fotografia Dionýza Andrássyho, krúžková košeľa s krátkym rukávom, bojový štít z Perzie vyzdobený gravírovanými figurálnymi a rastlinnými motívmi, medený tympán, či zvon z hradnej veže…

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore