Tlačové správy

V Košiciach vznikla Univerzitná veterinárna nemocnica

Ministerka pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR Gabriela Matečná navštívila novovzniknutú Univerzitnú veterinárnu nemocnicu v Košiciach. Počas svojej návštevy vyzdvihla unikátny projekt zameraný na ošetrovanie i hospitalizáciu zvierat, ktorý je zároveň významným výskumným pracoviskom.

„Osveta v zdravotnej starostlivosti o zvieratá je mimoriadne dôležitá. Sú to predsa živé bytosti, ktoré potrebujú, aby sa s nimi zaobchádzalo dôstojne,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Podľa nej je potrebné, aby študenti veterinárneho lekárstva mali priestor pre systematické vzdelávanie aj v tejto oblasti. „Teším sa, že na Slovensku sa môžeme pochváliť týmto unikátnym projektom. Je odzrkadlením toho, že máme skutočne špičkových odborníkov, vyhľadávaných aj zahraničnými klientmi.“

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach je od svojho vzniku v roku 1949 jedinou vysokou školou pre veterinárske vzdelávanie a jednou z dvoch poskytujúcich štúdium farmácie na Slovensku. V uplynulé dni k jej doterajším pracoviskám pribudol výnimočný projekt – Univerzitná veterinárna nemocnica (UVN). „Vysokošpecializovaná nemocnica je súčasťou Medicínskeho univerzitného vedeckého parku v Košiciach,“ vysvetlila rektorka UVLF Jana Mojžišová. „Ide o špičkové národné a medzinárodné centrum pre aplikovaný výskum a vývoj a transfer jeho výsledkov do praxe v oblasti medicíny“,

Univerzitná veterinárna nemocnica je určená pre zvieratá širokej verejnosti, a to nielen na regionálnej, ale aj celoslovenskej úrovni. Poskytuje nové špičkovo vybavené pracoviská ako napríklad chirurgické, oftalmologické či onkologické. Kliniky sa delia aj podľa druhov zvieracích pacientov. Ide o kliniku pre malé zvieratá, vtáky, prežúvavce a ošípané. Súčasťou nemocnice je aj priestor určený na hospitalizáciu zvierat. Unikátnou novinkou je vybavenie inkubátormi pre malé zvieratá či špeciálny laminárny box na prípravu liekov pre onkologických pacientov.

Nemocnica bude slúžiť aj ako referenčné pracovisko. Súkromní veterinárni lekári do nej budú môcť posielať zvieracích pacientov, ktorí majú komplikácie alebo si vyžadujú špeciálne operačné zákroky s prípadnou následnou hospitalizáciou a monitoringom pacienta. Klientom bude k dispozícii nonstop, s urgentným príjmom po 18-ej hodine.

 

Ing. Michal Feik Odbor komunikácie a marketingu

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore