Tlačové správy

Simulovaný súdny proces podľa uhorského feudálneho práva a Tripartita

V utorok 25. apríla 2017 sa na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach uskutočnilo finále VIII. Ročníka Simulovaného súdneho procesu podľa Uhorského feudálneho práva a tripartita, ktoré pre študentov pripravila Katedra dejín štátu a práva a Ústav teórie práva Gustava Randbrucha.

Študenti prvého ročníka bakalárskeho štúdia mali možnosť vôbec po prvý raz počas svojho štúdia vyskúšať si pozície žalobcov i obhajcov v kauzách, ktoré sa v minulosti reálne na súdoch riešili. Aktívna účasť v procese vyžaduje znalosť uhorského obyčajového práva (civilného i trestného), ktorú si študenti môžu osvojiť v zimnom semestri v rámci výberového predmetu Tripartitum.

Spor prebieha ako súťaž prvákov, ktorí majú k dispozícií kauzu a musia zodpovedať na otázky, ktoré sú k nej pripojené. Zodpovedanie otázok je podmienkou na pripustenie ku skúške z predmetu Dejiny procesného práva do roku 1848. Zároveň tí, ktorí majú záujem zúčastniť sa sporu v úlohe obhajcov alebo žalobcov si musia vytvoriť trojčlenné družstvá a vypracovať žalobu i obhajobu v danej veci. Sudcovia si zaslané materiály prezrú a vyberú najlepšiu obhajobu i obžalobu. Následne poveria vybratý tím zastupovaním danej procesnej pozície.

Hlavné kolo sa koná spravidla o 2 týždne po výbere účastníkov. Sudcovia si medzitým pripravia v súlade s pravidlami „výsluchy svedkov“, ktoré v procese použijú podľa potreby. Účastníci výpovede nepoznajú. Simuluje sa inkvizičné konanie, v ktorom svedkovia vypovedali pred sudcom za zavretými dverami a listiny s ich výpovediach sa na pojednávaní čítali bez ich prítomnosti. Zúčastnení musia preukázať schopnosť rýchlej a správnej reakcie na počuté tvrdenia, čím sa proces posúva dopredu.  V záverečných vystúpeniach účastníci musia sformulovať žalobnú žiadosť v súlade s dôkazmi, o ktorých sa dozvedeli a musia obhájiť svoje tvrdenia. Presvedčivejšie družstvo vyhráva.

Hlavnou výhrou v tomto ročníku bola stáž na Okresnom súde Košice I., ktorú získalo družstvo obhajoby. Družstvo obžaloby tiež neprišlo skrátka a odmenou za účasť je pre nich týždňová stáž v advokátskej kancelárii.

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore