Tlačové správy

Inováciami k cezhraničnej spolupráci

Rozširovanie  spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou a zvyšovanie jej efektívnosti je nielen zámerom ústredných orgánov oboch štátov, ale aj v záujme rozvoja a prosperity pohraničných regiónov: východného Slovenska a Zakarpatskej oblasti.

Celý rok (máj 2016 – apríl 2017) sa venovali tejto téme odborníci v rámci projektu „Poskytovanie informácií a implementácia inovačných prístupov v cezhraničnej spolupráci medzi Slovenskom a Ukrajinou“ (č. CBC01030) v hodnote 202 033,- €, financovaného z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Prijímateľom bolo Centrum spoločenských a psychologických vied SAV – Spoločenskovedný ústav v Košiciach. Na jeho realizácii sa podieľal tiež Inštitút transhraničnej spolupráce v Užhorode (Ukrajina), Orgán samosprávy regiónu Finmark (Vadso, Nórsko), Inštitút stability a rozvoja Slovensko, Košický samosprávny kraj a Medzinárodný inštitút transhraničnej analýzy a manažmentu v Užhorode.

Cieľom projektu bolo štúdium štruktúr Barentsovej Euro-arktickej rady (BEAR) a ich úlohy pri úspešnom rozvoji cezhraničnej spolupráce medzi prihraničnými oblasťami Nórska a Ruska, ako aj analýza ďalších faktorov úspešnosti BEAR a ich aplikácie v podmienkach Slovenska a rozvoja jeho cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou,“ hovorí Ing. Anna Kalistová, projektová manažérka a vedúca Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV v Košiciach. Odbornými garantmi projektu boli naslovovzatí experti, ktorí sa transhraničným vzťahom medzi Ukrajinou  a Slovenskom venujú mnoho rokov – PaedDr. Marián Gajdoš, CSc., historik a samostatný vedecký pracovník SvÚ CSPV SAV, a profesor Užhorodskej národnej univerzity Serhij Ustyč, riaditeľ Inštitútu transhraničnej spolupráce v Užhorode.

Výsledky analýz potenciálu spolupráce a závery z riešenia projektu, okrem iného, naznačujú potrebu vytvoriť špecializované medzinárodné, ale aj regionálne štruktúry a orgány a posilniť záväzky vlád Slovenska, Maďarska, Rumunska, Poľska, Českej republiky, Ukrajiny a Európskej komisie  podporovať jej rozvoj“, informuje dr. Marián Gajdoš. „Spoluprácu medzi Ukrajinou a Slovenskom pritom nemožno rozvíjať len ako segment bilaterálnych vzťahov, ale je potrebné napomáhať jej v kontexte karpatského regiónu a v rámci stratégie Východného partnerstva. V tejto súvislosti je potrebné počítať aj s eventuálnymi perspektívami rozširovania a hlbšej integrácie EÚ. V záujme realizácie Európskej politiky susedstva a spolupráce vo vzťahu k Ukrajine a s prihliadnutím na vývoj v Karpatskom euroregióne je nevyhnutná aj istá angažovanosť niektorých orgánov EÚ (Európsky parlament, Európska komisia, Európsky hospodársky a sociálny výbor, Výbor regiónov Európskej únie).

Odporúčania, ku ktorým dospeli riešitelia projektu , by mali vytvoriť priestor pre utvorenie a implementáciu modelu spolupráce, ktorý by bol založený na analýze a aplikácii osvedčených postupov uplatňovaných Barentsovou euro-arktickou radou, Regionálnou radou a Medzinárodným Barentsovým sekretariátom. Model by ale zároveň zohľadňoval lokálne podmienky a možnosti slovensko-ukrajinského pohraničia.

Inštitucionalizácia spolupráce a jej podpora prostredníctvom stálych a fungujúcich orgánov by okrem iných cieľov mala:

  • zabrániť vzájomnému suplovaniu regionálnych a komunálnych orgánov verejnej správy a prekrývaniu činnosti na nižších stupňoch riadenia;
  • zabezpečiť účinnú kontrolu uskutočňovania programov cezhraničnej spolupráce; synchronizovať aplikované programy s vnútroštátnymi a medzinárodnými ekonomickými i sociálnymi projektmi zameranými najmä na vyrovnanie úrovne rozvoja prihraničných regiónov;
  • skvalitniť prácu jednotlivých inštitúcií (orgánov) poskytujúcich štátnu podporu projektom cezhraničnej spolupráce;
  • vytvoriť platformu pre participáciu vládnych a mimovládnych organizácií, expertov a verejnosti v tejto sfére.

Aplikovanie škandinávskych skúseností a foriem rozvoja spolupráce umožnia predovšetkým rozšírenie spolupráce v karpatskom regióne, jej podporu zo strany štátnych inštitúcií a Európskej únie a  prechod od ad-hoc projektov a iniciatív ku koordinácii a stabilizácii systému transhraničnej spolupráce.

Súčasťou navrhovaných úloh a opatrení je vytvorenie medzinárodných orgánov na celoštátnej aj regionálnej úrovni, ktoré by zohrávali rozhodujúcu úlohu pre regulovaní, koordinovaní a stimulovaní cezhraničnej spolupráce

Karpatské fórum spolupráce ako orgán  ministerstiev zahraničných vecí zúčastnených krajín by zabezpečovalo  makropolitickú podporu a všeobecné usmerňovanie  cezhraničnej spolupráce. Karpatské regionálne fórum by tvorili predstavitelia prihraničných regiónov a koordinovali by konkrétnu spoluprácu prihraničných oblastí a Medzinárodný karpatský sekretariát by mal na starosti organizačnú a technickú podporu kooperácie.

V prípade úspechu mohlo by dôjsť aj ku konštituovaniu  nadnárodnej štruktúry v karpatskom regióne (Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Poľsko, Česká republika a Ukrajina) a na základe skúseností severoeurópskej cezhraničnej spolupráce zaviesť do praxe jej optimálnu formu.

Zároveň je potrebné  uviesť, že  odporúčania  nie sú univerzálnym riešením, ale skôr podkladom pre ďalšiu diskusiu zainteresovaných strán a ich eventuálnu optimalizáciu.

Ďalšie informácie:

PaedDr. Marián Gajdoš, CSc.

email: gajdosm@saske.sk, 0902 330 331

https://www.youtube.com/watch?v=517NoXXsvLs

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore