Tlačové správy

Zlatý žobrák prinesie do Košíc filmové skvosty z celého sveta

Z viac ako 300 prihlásených filmov vybrala sedemčlenná porota Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák aj tento rok tie najlepšie. Predstavia sa už na budúci týždeň od 7. do 10. júna 2017 na 23. ročníku jediného festivalu svojho druhu v Európe.

Aj tento rok sa stanú Košice dejiskom známeho festivalu Zlatý žobrák. Košičania si budú môcť vychutnať v rámci súťažnej prehliadky v Dome techniky filmy, ktoré vybrala medzinárodná odborná porota. „Do súťaže sa prihlásilo vyše 300 filmov, takže porota mala čo robiť“ uviedla riaditeľka festivalu, Eva Děkanovská. Predsedom poroty je, ako aj po minulé roky, herec a moderátor zo Švajčiarska Roger Worrod.

Súťaží sa v troch sekciách. Cenu si prevezmú víťazi v sekcii lokálna televízia, produkčná spoločnosť a mladý autor. „Do súťažnej prehliadky sa prihlásili autori z 53 krajín, medzi nimi aj také exotické krajiny ako je Kongo, Brazília, Libanon či Irán“ konštatuje Eva Děkanovská, ktorá zároveň pozýva všetkých Košičanov na premietania filmov každý festivalový deň od 9:00 do 13:00 do Domu techniky.

Do kina Úsmev pozývajú organizátori festivalu všetkých Košičanov v dňoch 7. až 9. júna. Diváci môžu uvidieť výber najlepších krátkych filmov z histórie festivalu, ale aj premiéru srbského celovečerného filmu Mamarosh a  ďalšie dlhometrážne filmy určené pre rôzne vekové kategórie. Vstup na predstavenia je voľný a progam premietaní  bude zverejnený na web stránke kina Úsmev.

Súčasťou festivalu budú aj panelové diskusie a workshopy, v ktorých sa bude diskutovať o témach, ktoré hýbu Európou. Vo štvrtok, 8. júna sa bude diskutovať o terorizme a vojne ako o existenčnej hrozbe médií. O deň neskôr, v piatok, sa budú účastníci rozprávať o utečeneckej a migračnej kríze z pohľadu médií.

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák je jediný festival svojho druhu v Európe. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1995 a odvtedy sa ho zúčastniili autori takmer z celého sveta s tisíckami lokálnych filmov, televízií či produkčných spoločností.

Medzinárodný festival Zlatý žobrák je lokálny – premietania filmov budú aj v regiónoch

V stredu 7. júna ponúkne festival snímky z minulých rokov aj návštevníkom kina Centrum v Michalovciach, o deň neskôr 8. júna sa bude premietať  v Rožňave v kine Apollo v Gemerskom osvetovom stredisku a v  Spišskej Novej Vsi v kine Mier. V predpoludňajších hodinách ponúkajú organizátori premietanie filmov pre deti a mládež zo škôl.  O 19.00 hodine sa v Rožňave a v Michalovciach premietne  srbský celovečerný film “Mamarosh“  o premietačovi filmov, ktorý po bombardovaní Srbska prichádza do USA a v ére digitalizácie filmu nachádza nové životné poslanie.

Premietanie v Rožňave otvorí svojim koncertom v Gemerskom osvetovom stredisku o 18.00 hodine hudobné trio zo Srbska. Zahrajú evergreeny z oblasti  popu, rocku a rock and rollu,  blues a dokonca  country hudbu od takých hudobníkov ako Bob Dylan, Leonard Cohen, Eric Clapton, Sting, Adele, Amy Winehouse  a skupín ako sú The Doors, The Beatles, The Rolling Stones, Vaya Con Dios, Queen.

V Spišskom osvetovom stredisku v Spišskej Novej Vsi sa pre regionálnych amatérskych filmárov uskutoční workshop so slovenským aj zahraničným lektorom. O téme “Ekonomické aspekty investigatívnej publicistiky v súkromnom regionálnom televíznom vysielaní” bude prednášať  režisér, scenárista a producent Vladimír  Seman. Na workshope vystúpi aj Saman Hosseinpuor z Iránu, ktorý  je víťazom minuloročného Zlatého žobráka v sekcii Mladý autor s filmom “Ryba”. Účastníkom workshopu predstaví situáciu vo filmovom priemysle Iránu a porozpráva o podmienkach filmárskej práce v krajine.

V Michalovciach pred večerným predstavením predstavia verejnosti videoklip o meste z produkcie mladého rapera Tomáša Jaspera Vajdu.

Partnerom festivalu je Košický samosprávny kraj. Tento festival považuje za značku a  platformu pre odvetvie filmovej tvorby, ktorá je súčasťou kreatívneho priemyslu.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore