Tlačové správy

Za päť rokov Karičky v Košiciach päť ustanovujúcich slovenských rekordov

Rarita: Až 867 tanečníkov v horúcom dni zamrzlo v tanci

Už je to isté. V čase vrcholiaceho letného slnovratu, keď je deň najdlhší,  na 10 sekúnd takmer 867 tancujúcich sa pokúsilo  – a zdá sa, že úspešne –  zamrznúť v tanci.  Účastníci Jubilejnej – piatej – karičky 2017 na košickej Hlavnej počas najdlhšieho dňa v roku vytvorili piaty ustanovujúci slovenský rekord.

Rekordom v počte účastníkov z jednej školy je až 71 tancujúcich z Gymnázia na Opatovskej v Košiciach. Novinkou je tiež účasť autobusu plného nadšencov z Kyjovska na Južnej Morave a to z FS Púpava zo Žádovic a Národopisného súboru Dúbrava z Dubnian u Hodonína. Premiérovo karičku na košickej Hlavnej zatancovali aj žiaci slovenských škôl z Budapešti združených v Ústave kultúry Slovákov v Maďarsku. Prvý raz sa pripojili aj deti z FS Sokolík zo Slovenského Pravna v Trenčianskom kraji.

Aj predošlé ustanovujúce slovenské rekordy sú zaujímavé:

  • v roku 2013 ju zatancovalo 965 ľudí v 105-tich kruhoch.
  • o rok neskôr 444 ľudí  sa krútilo v obrovskom kolese.
  • v roku 2015 sa 584 účastníkov naraz objalo v takmer 60-tich kruhoch.
  • v roku 2016 vzniklo najviac bráničiek – až 490 –  vytvorených z rúk 980 ľudí tancujúcich karičku. Za päť rokov sa jej zúčastňuje takmer 4 000 účastníkov.

 Jubilejná karička 2017 otvorila 36. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest. Je životabudičom pre 48 subjektov – vrátane deviatich stredných škôl a štyroch ZUŠ z východného Slovenska i  36  súborov a skupín z troch krajín.

Za ideu a jej realizáciu organizátori získali v prestížnej súťaži PROKOP 2014 druhé miesto v kategórii Najlepšie podujatie na Slovensku.  Vzácne tiež je,  že  sebauvedomenie sa folkloristov i nefolkloristov takýmto  radostným spôsobom   inšpirovalo i ďalšie mestá, napríklad Svidník a Michalovce.

Jubilejnú Karičku 2017 sa rozhodli aj tohto roku podporiť: Syráreň Bel Slovensko, výrobca syru Karička a tiež Košický samosprávny kraj a mesto Košice.

Dr. Katarína E. Čániová, hlavná koordinátorka Jubilejnej karičky 2017

0905 812 883, e-mail: karickatanec@gmail.com. www.karickatanec.sk

a FB karickatanec

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore