Tlačové správy

V Košiciach štartuje projekt KEKEŠICE

Poslankyňa Alena Bašistová vstupuje do komunálnych volieb do Košického samosprávneho kraja počítačovou hrou, ktorá má ambíciu zvýšiť doterajšiu nízku volebnú účasť.

Voľby do vyšších územných celkov sprevádza už dlhodobo nízka volebná účasť. Košický kraj patrí k lídrom tohto negatívneho javu. V posledných voľbách do VÚC v roku 2013 mal tretiu najnižšiu volebnú účasť spomedzi všetkých krajov. K urnám prišlo v prvom kole volieb 17,77 percent voličov. Slabšiu účasť mali len dva kraje s rozdielom v desatinných miestach, Trnavský so 17,46 percentami a Trenčiansky so 17,37 percentami.

Znepokojujúca je tiež skutočnosť, že volebná účasť v posledných voľbách do VÚC v Košickom kraji v porovnaní s voľbami v roku 2009 klesla o viac než 5 percent.

„Jedným z dôležitých faktorov nízkej volebnej účasti je to, že ľudia nepoznajú kompetencie vyšších územných celkov. Často nevedia rozdiel medzi tým, čo spravuje župa a čo mestá či obce,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka výboru pre sociálne veci NR SR Alena Bašistová. Dodala, že osobitným problémom je volebná účasť mladých ľudí, ktorí strácajú záujem o veci verejné.

Preto sa rozhodla prispieť k tomu, aby sa situácia zlepšila a rozhodla sa vstúpiť do volebnej kampane do VÚC netradičnou formou – počítačovou hrou, ktorá má ambíciu prebudiť záujem mladých ľudí o to, čo sa deje v ich okolí. Hra bude zábavnou formou vťahovať ľudí do riešenia problémov mesta, v ktorom žijú. Vďaka nej budú mať možnosť ho prostredníctvom postáv, ktoré si zvolia, riadiť. Zároveň bude hra vysvetľovať rozdiely medzi tým, čomu sa venuje župa a čomu mesto. Hrateľná bude prostredníctvom internetových prehliadačov na počítačoch a smartfónoch.

Hra dostala názov KEKEŠICE

Jej spoluautorom je kreatívec Róbert Taddeo, ktorý sa venuje tvorbe zábavných a logických hier pre firmy a jednotlivcov. Je autorom interaktívnej zábavnej hry typu EscapeRoom. V rámci nej sú ľudia umiestnení do únikovej miestnosti a majú 60 minút na to, aby z nej unikli.

„Páči sa mi myšlienka, s ktorou ma oslovila Alena Bašistová a jej tím. Vtiahnuť ľudí do hry, v ktorej môžu zasahovať do fungovania a riadenia mesta a popritom ich motivovať k tomu, aby prišli voliť, považujem za dobrý nápad. Som rád, že v Košiciach môžeme odštartovať niečo, čo ešte na Slovensku nebolo,“ uviedol R. Taddeo.

„Doba sa mení a s ňou aj komunikačné nástroje a metódy vzdelávania. Jednou z ich nových foriem sú aj počítačové hry. V tej našej sa ľudia nebudú strieľať a naháňať, ale kekešiť,“ dodala A. Bašistová.

Projekt, aj propagačné video predstavila na tlačovej konferencii v Košiciach v piatok 25. augusta 2017.

KEKEŠICE budú mať niekoľko fáz. Užívatelia sa do hry môžu prihlásiť už teraz. Dôležité je získať na svoje konto bankovky – KEURÁ, ktoré budú môcť virtuálne investovať do zlepšenia mesta a reálne ich minúť na partnerské služby.

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore