Tlačové správy

V Košiciach 9. medzinárodná konferencia o mechanochémii a mechanickom zlievaní

9. medzinárodná konferencia o mechanochémii a mechanickom zlievaní INCOME 2017 (International Conference on Mechanochemistry and Mechanical Alloying) sa bude konať 3. – 7. septembra 2017 v Aule ústavov SAV na Watsonovej ul. 45 v Košiciach.

INCOME 2017 je významná medzinárodná vedecká konferencia, ktorá sa koná každé tri roky v rôznych krajinách sveta. Tento ročník je pozoruhodný aj preto, že sa opäť uskutoční v Košiciach, teda v meste, kde sa pred 24 rokmi konferencia konala prvýkrát. Tohtoročnú konferenciu organizuje Medzinárodná mechanochemická asociácia (International Mechanochemical Association) pri Medzinárodnej únii pre čistú a aplikovanú chémiu (International Union of Pure and Applied Chemistry) v spolupráci s Ústavom geotechniky SAV v Košiciach. Chairmanom konferencie je prof. RNDr. Vladimír Šepelák, DrSc.

Na konferencii, ktorú oficiálne otvoria v pondelok 4. septembra 2017 o 8:20 hod., sa zúčastní 170 odborníkov z 30 krajín a odprezentujú najnovšie výsledky z odboru. Medzi nimi je 28 významných vedeckých kapacít (pozvaní prednášatelia). V spolupráci s medzinárodným vedeckým výborom konferencie sa podarilo zostaviť veľmi zaujímavý program, otvorený aj nastupujúcej vedeckej generácii. Program konferencie a podrobnejšie informácie o konferencii je možné nájsť na stránke konferencie: http://income2017.saske.sk/.

Aké sú základné rozdiely medzi mechanochémiou a chémiou?

Aby sme mohli aktivovať chemické reakcie v tuhých látkach, dodávame im energiu vo forme tepla, svetla, zvuku, alebo elektrického potenciálu. Úplne inak sa naštartuje chemická reakcia alebo sa urýchli jej priebeh, ak použijeme mechanickú energiu. Takáto chémia sa nazýva mechanochémia, je súčasťou chémie a má pomerne dlhú históriu. Mechanochemická príprava anorganických i organických materiálov so zaujímavými funkčnými vlastnosťami je hlavnou motiváciou výskumu v oblasti mechanochémie. Jej výhodou oproti tradičným chemickým metódam je relatívna jednoduchosť a energetická nenáročnosť. Aj bez chemických rozpúšťadiel je možné takto vyrábať zaujímavé štruktúry.

Kontakt:

INCOME 2017

Ústav geotechniky SAV

Watsonova 45, 040 01 Košice

Tel.:055/7922607

E-mail: income2017@saske.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore