Tlačové správy

Biela noc do Košíc prinesie vesmírne zážitky

Návrat najúspešnejších umelcov, medzinárodné spolupráce a výnimočné košické miesta

Biela noc už o pár týždňov ôsmy krát premení ulice Košíc na magickú nočnú prechádzku súčasným umením. Aktuálny ročník festivalu súčasného umenia nadviaže na najúspešnejších umelcov z predchádzajúcich rokov a prinesie opäť množstvo magických zážitkov.

Festival Biela noc, ktorý v Košiciach prebehne 30. septembra 2017, zverejnil program aktuálneho ročníka. Návštevníkov počas jednej noci zavedie na nové lokality a predstaví 30 rôznych zastávok s dielami špičkových zahraničných a domácich umelcov. Po veľkom úspechu v predchádzajúcich rokoch na Slovensko opäť prídu vybraní zahraniční umelci. “Veľmi sa tešíme, že pokračujeme v spolupráci s autormi diel ako Guillaume Marmin s hypnotickými projekciami, Amanda Parer a jej obrie nafukovacie postavy  či Maotik, ktorý naposledy premenil mestský park na rozprávku. Každý z nich predstaví svoje najnovšie dielo, ktoré, veríme, opäť nadchne slovenské publikum,” hovorí riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Podujatie vďaka podpore generálneho partnera VÚB a spolupráci s medzinárodnými sieťami In Situ a Molior prinesie aj viaceré európske premiéry.

„Biela noc je skvelým podujatím, kedy môže široká verejnosť obdivovať  tvorbu osobností svetového a slovenského výtvarného umenia po celom meste . Teší nás, že sa aj vďaka našej podpore darí zlepšovať kvalitu života Košičanov. Prajeme všetkým návštevníkom magickú Bielu noc,“ povedala Martina Hrivnáková, riaditeľka marketingovej a korporátnej komunikácie VÚB.

Návštevníci z vesmíru

V Kunsthalle sa nad bazénom bývalej plavárne budú tento rok diať vesmírne úkazy. Priamo nad vodnú hladinu sa znesie Mesiac – monumentálne dielo Luka Jerrama. Britský sochár vytvoril vernú kópiu Mesiaca s priemerom sedem metrov. Tvoria ho detailné zábery mesačného povrchu v mierke približne 1:500 000. Milovníci vedeckých poznatkov, alebo romantiky pri mesačnom svetle by Jerramovu inštaláciu Museum of the Moon (Múzeum Mesiaca) rozhodne mali vidieť.

Biela noc zároveň privíta návštevu z inej planéty – po úspešnej premiére v roku 2015 prinesie austrálska umelkyňa Amanda Parer ďalších exotických návštevníkov. Po veľkých žiariacich

zajacoch sa tentokrát s dielom Fantastic Planet medzi nás znesú obrovskí humanoidi. Skupina piatich gigantických postáv bude počas Bielej noci objavovať našu „fantastickú planétu” a stretnúť ich budete môcť na viacerých miestach v meste. Netreba sa báť, títo prieskumníci sú mierumilovní a po pristátí na Zemi sa veľmi radi fotia.

Premena Mestského parku a jedinečné vystúpenia

Malebnú atmosféru Mestského parku posilnia hneď tri diela – okrem humanoida Amandy Parer sa tu predstaví aj ďalší z headlinerov, francúzske zoskupenie Collectiff Coin. Obľúbený park premení záplava svetelných gúľ v podobe inštalácie Globoscope. 270 drobných svetelných telies meniacich rytmus svietenia a sprievodnej hudby vytvorí nečakane fascinujúci priestor, a to vďaka hlavnému partnerovi podujatia spoločnosti Východoslovenská energetika Holding, člen innogy.

„Naša spoločnosť je hlavným partnerom podujatia, aby zviditeľnila mesto a aby priniesla všetkým návštevníkom nové zážitky. Chceme ukázať, že veci sa dajú robiť inak, kreatívnejšie a za pomoci nových technológií. Taká je naša značka innogy a taká je aj inštalácia Globoscope,“ dopĺňa hovorkyňa VSE Holding Andrea Danihelová.

Diela zahraničných umelcov v Mestskom parku doplní Róbert Farkaš, ktorý pri jazierku vytvorí svetelnú inštaláciu inšpirovanú trieskami. Košický kolektív Nano VJs predvedie pôsobivý mapping pohrávajúci sa s vnímaním času a priestoru na kostole na Hrnčiarskej ulici. Boris Vitázek a Zuzana Sabová na fasáde na Baštovej premietnu pokračovanie svojich „litánií“, tentokrát so zámerom skúmať potrebu rituálov v súčasnej spoločnosti.

Špeciálne pre festival vznikajú viaceré diela, dokonca aj v spolupráci slovenských umelcov so zahraničnými. Výsledkom spojenia Alexa Guevaru a Veni Academy bude audiovizuálne predstavenie. Medzinárodný študentský súbor pod vedením Daniela Mateja naštuduje výber z diela významného experimentálneho skladateľa Karlheinza Stockhausena a Alex Guevara, digitálny umelec pochádzajúci z Peru a žijúci v Berlíne, ku koncertu vytvorí unikátnu videoprojekciu. Z ďalšieho programu, ktorý sa koná v interiéroch, by ste si určite nemali nechať ujsť oceňované predstavenie Guide. Dielo českej choreografky Věry Ondrašikovej a kolektívu prepája súčasný tanec a svetelný dizajn do dychberúceho príbehu o sprievodcovi, ovládajúcom svetlo. Predstavenie Biela noc výnimočne uvedie v dvoch termínoch – v piatok 29.9. o 19:00 a v sobotu 30.9. o 17:00.

Vstupenky a aplikácia pre ešte lepší zážitok

Časť programu bude naďalej prístupná len s plateným BN passom v sume 5 eur, ktorý umožní vstup na časovo obmedzené predstavenia a interiérové inštalácie. Dôchodcovia, deti do 15 rokov a ZŤP majú vstup bezplatný.

S orientáciou v jednotlivých trasách a dielach opäť pomôže aplikácia s mapou, popismi diel a užívateľským manuálom, ktorej vývoj podporil generálny partner  Bielej noci VÚB banka. Z bohatého programu si tak diváci môžu vytvoriť vlastný výber podľa chuti.

Bližšie organizačné informácie budú včas zverejnené na webstránke podujatia www.bielanoc.sk.

Okrem ôsmeho ročníka Bielej noci v Košiciach sa festival uskutoční 7.októbra tretí krát aj v Bratislave.

Foto na stiahnutie: https://we.tl/M2DlqgX3bD

Video:

Collectif Coin – Globoscope/  https://vimeo.com/129536994

Guillaume Marmin – Hara/ https://vimeo.com/123547860

Maotik/ https://vimeo.com/207241423

Viac informácií:

Denisa Vološčuková, PR manažérka: voloscukova@dynamic.sk; 0905 230 810

Michaela Kučová, PR manažérka: michaela@bielanoc.sk;  0914 178 723

www.bielanoc.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore