Tlačové správy

Jesenné plody v Botanickej záhrade v Košiciach

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach usporiada ďalší ročník výstavy pod názvom Jesenné plody, ktorá sa uskutoční od 9. septembra do 1. októbra 2017 na Mánesovej 23 v Košiciach.

Na výstave návštevníci môžu vidieť mnoho odrôd známych i mennej známych druhov zeleniny aj ovocia. Môžu sa oboznámiť s množstvom odrôd napr. rajčín, tekvíc, zemiakov, ale aj paprík a čili papričiek, medzi ktoré patria aj tie najštipľavejšie na svete. Štipľavosť – pálivosť paprík sa meria Scovilleho stupnicou a počet Scoville jednotiek pálivosti (Scoville heat units, SHU) zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu v plode.

Výstava je tento rok zaujímavá tým, že ju príde otvoriť zástupca významnej českej firmy Dobrasemena.cz, ktorá sa venuje práve osivám zeleniny, byliniek, ale aj kvetov. „Máme to šťastie, že Ing. Peter Gajdoštin si našiel čas a príde osobne na našu výstavu. Je odborníkom v oblasti záhradníctva so skúsenosťami  predovšetkým v segmente zeleninárstva a kvetinárstva.  Už viac ako 18 rokov sa venuje poradenskej činnosti a významným spôsobom prispieva k sprístupneniu osív zaujímavých odrôd rastlín širokej záhradkárskej komunite. Tieto svoje skúsenosti odprezentuje v sobotu 9. septembra o 9:00 hod. a na túto jedinečnú prednášku pozývame všetkých záujemcov nielen o jesenné plody,“ informuje a na prednášku pozýva Ing. Robert Gregorek, PhD., vedúci Oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Väčšina plodov, ktoré návštevníci na výstave uvidia, sú dopestované v botanickej záhrade. Okrem úžitkových druhov rastlín sa môžu oboznámiť aj s rôznymi plodmi botanických druhov domácich a exotických okrasných rastlín. Výstavka bude aktualizovaná priebežne podľa termínu dozrievania plodov v areáli botanickej záhrady.

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

RNDr. Andrea Fridmanová PhD.

e-mail: andrea.fridmanova@upjs.sk

tel.: +421 917 137 463

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore