Tlačové správy

V Košiciach konferencia s medzinárodnou účasťou XVI. Fyto-apiterapeutické dni

Nahradia rastlinné a včelie produkty klasické liečivá?

Súčasným trendom výskumu vo svete sú inovácie aj v biotechnológiách a biomedicíne a moderných chemických technológiách šetrných k životnému prostrediu. Tento trend je aj nosným motívom konferencie s medzinárodnou účasťou na tradičných Košických už 16. Fyto-apiterapeutických dňoch, venovaných využitiu rastlinných a včelích produktov v ochrane a podpore zdravia a kvality života.

Dr. Štefan Košlík, vedúci Oddelenia naturálnej medicíny Nemocnice L. Pasteura v Košiciach, iniciátor Fyto-apiterapeutickoých dní a ich hlavný organizátor, sa podelí s účastníkmi o svoje 40-ročné skúsenosti s používaním včelieho peľu u pacientov s chronickou chorobou obličiek a akútnou vírusovou hepatitídou, kde dokazuje veľmi priaznivé účinky. Všetky sledované subjektívne obtiaže a fyzikálne príznaky ochorenia ustupovali skôr u pacientov, ktorí užívali včelí peľ, než u pacientov s bežnou konvenčnou liečbou. Včelie produkty sa stávajú modelom pre vývoj viacúčelových (multifunkčných) liekov, znamenajúcich zvýšenú bezpečnosť pacienta a vyššiu účinnosť v porovnaní s doterajšími vysokošpecifickými syntetickými liečivami.

Odborníci na včelie produkty z Japonska, ktorí vytvorili spoločný vedcký project s Laboratóriom molekulárnej apidológie Ústavu ekológie lesa SAV, predstavia svoje klinické skúsenosti pri použití včelej materskej kašičky (MK) pripravenej originálnou metódou naturálneho včelárstva  podľa profesora Kikuji Yamaguchi z Japan Royal Jelly Institute of Apimedical Science Tokyo, napr. aj pri liečbe Alzheimerovej choroby, liečbe demencie, ochrane nervových buniek hypokampu, diabetických neuropatií (postihnutie nervov, prejavuje sa kŕčami najmä vo svaloch dolných končatín) a ďalších. Princíp metódy je vo využívaní vhodných lokalít pre umiestnenie včelstiev mimo imisiami a pesticídmi  zasiahnutých území, s napájadlami pre včely s kvalitnou vodou a vhodnou manipuláciou so včelstvami. Takto včelami  vyprodukovaná MK má vyšší obsah hlavného proteínu apalbumin1, čo sa prejavuje v rýchlejšom raste včelích lariev, ale aj  vyššej aktivite neurónov hypokampu alebo aj buniek ústneho tkaniva u ľudí po jej konzumácii. Jeho syn Yoshihisa Yamaguchi predstaví spôsob lyofilyzovanej výroby prípavkov  na báze MK obalených vrstvou odolnou voči účinku  kyslého prostrediu v žalúdku.

Túto tému doplnia prezentácie domácich odborníkov na včeliu materskú kašičku Doc. Jozefa Šimútha a jeho kolegyne Kataríny BílikovejÚstavu ekológia lesa SAV vo Zvolene, Laboratória molekulárnej apidológie v Bratislave, prednáškou o molekulárne-biologických vlastnostiach včelích produktov. Spoločným menovateľom ich liečivého účinku je bielkovina  MK apalbumín1, ktorú produkuje včela a obohacuje ním  med i peľ pri jeho zbieraní. Táto bielkovina bola prvýkrát vôbec na svete zistená v ich laboratóriu so stanovením aj jej supramolekulovej štruktúry. Zistili, že táto bielkovina je stabilná aj pri teplotách nad 80 °C čo je jeden z dôležitých  predpokladov  pre dlhodobý  liečebný účinkok MK. Dôkazom toho je MK vyrobená vedeckým tímom prof. Yamaguchi, ktorá vykazuje aj protirakovinové účinky práve pre vyšší obsah apalbumínu1. Táto bielkovina sa stáva experimentálným modelom vo vývoji nových multifunkčných liečiv. Najnovšie činnskí vedci metódou používanou v génovej terapii potvrdili, že priaznivé účinky MK pri znižovaní krvného tlaku spôsobuje práve apalbumín1.

Účastníci  konferencie z Vedeckého výskumného ústavu fytoterapie z Užgorodskej národnej univerzity z Užhorodu Taras Hanič s kolektívom predstavia výsledky  liečby bakteriálnej infekcie Helicobacter pylori, spôsobujúcej zápaly žalúdka a čriev až žalúdočné vredy,  pomocou látok rastlinného pôvodu, najmä šťavy z aloy pravej (Aloe vera), nechtíka alebo rebríčka, ktoré v kombinácii so štandardnou protihelikobaktérnou liečbou urýchľovali odstránenie baktérie zo sliznice a snižovali riziko návratu zápalu žalúdka a dvanástnika. Ich ukrajinskí kolegovia Tatiana Kohučová s kolektívom poukazujú na častý výskyt kmeňov baktérií v hliene pacientov s tuberkulózou, rezistentných na antibiotiká, kde ako možnú alternatívu týchto antibiotík vidia v použití rastlinných éterických olejov, najmä z levandule lekárskej, mäty piepornej či čajovníka austrálskeho.

 Vedci z Ústavu experimentálnej medicíny LF UPJŠ v Košiciach Alojz Bomba, Veronika Macurová, Monika Široká so spolupracovníkmi prispejú svojimi poznatkami o využití probiotík, prebiotík, naturálnych bioaktívnych substancií a transplantácie črevnej mikrobioty, ale aj rastlinných omega-6 a omega-3 nenasýtených mastných kyselín, pomocou ktorých môžeme efektívne znížiť zdravotné riziká v dôsledku chronických chorôb. Správny pomer týchto kyselín by mal byť v pomere 4 : 1, no v potravinách viacerých vyspelých krajinách Európy je to až 16:1 v neprospech veľmi dôležitej omega-3. Tieto kyseliny majú nezastupiteľnú úlohu v organizme pri ochrane zdravia i liečbe ochorení ľudí. Autori prinášajú výsledky vlastného zisťovania obsahu omega-3 mastných kyselín v rôznych farmakologických preparátoch ponúkaných v lekárňach od rôznych výrobcov. Prípony ako max, maxi, forte, plus v názvoch preparátov podľa ich nálezov nesúvisia s vyšším obsahom účinných zložiek. Pri výbere výživového doplnku s účinkom omega-3 polynenasýtených mastných kyselín je potrebné sledovať množstvo omega-3, avšak mnohokrát údaj na balení negarantuje skutočný obsah týchto mastných kyselín.

ÚčastníciUniverzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jarmila Eftimová s kolektívom sa pochvália s poznatkami o využití liehového extraktu kôry korkovníka amurského (Phellodenron amurense) ako pomocného liečiva aj pri liečbe nádorov. Dozvieme sa aj o využití antioxidačných vlastností tokajských vín v prevencii chorôb. Čím má tokajské víno viac „putňov“, tým má viac užitočných polyfenolov a tým aj väčšiu schopnosť vychytávať škodlivé voľné radikály. Zretím tokajských vín táto užitočná vlastnosť stúpa. Autori odporúčajú  ich miernu konzumáciu, najmä ako prevenciu a podpornú terapiu ochorení vyvolaných oxidačným stresom pri srdcovocievnych ochorenia.

Záverečné dva referáty sú z „dielne“ Parazitologického ústavu SAV, Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach textilky Fibrochem, a.s. vo Svite. Prvá je venovaná efektívnym novým spôsobom ochrany ľudí pred kliešťami pomocou tzv. funkčných odevov. Technológ Tomáš Zatroch s ďalšími kolegami v textilke prišli s vlastnou technológiou, ako upevniť účinný akaricíd priamo do hmoty polypropylénového vlákna, z ktorého sa potom upletú funkčné textílie, čím sa dosiahne dlhodobejší účinok, ktorý odolá aj niekoľkonásobnému praniu. Parazitológovia Branislav Peťko a manželia Viktória a Igor Majláthoví pri testovaní týchto látok s rôznou štruktúrou (tkaniny a pleteniny) i rôznymi repelentnými prísadami z rastlín v rôznej koncentrácii na kliešťoch zistili, že tri naše najčastejšie druhy kliešťov majú k týmto látkam rôznu citlivosť. Veľmi odolné sú pijaky a dokonca sa medzi nimi našli aj úplní „feťáci“. Doplnkom je prednáška mladých vedcov z Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove Samuela Smotera a Miriam Feretovej o potenciálnom využití prírodných éterických olejov z viacerých rastlín v prevencii pred kliešťami. Mnohé z nich používame v kuchyni ako čaje, koreniny či ochucovadlá ako napr. zázvor, rozmarín, fenikel, aníz, myrta, mäta, zelený čaj a iné. Predbežné výsledky sľubujú inováciu v ochrane ľudí i zvierat pred kliešťami neinvazívnou metódou pomocou prírodných, zdravie a životné prostredie nepoškodzujúcich látok, čo možno predpokladať aj na základe viacerých prestížnych ocenení výsledkov na medzinárodných konferenciách o kliešťoch v Austrálii, alebo na študentských súťažiach v USA a Číne len pred niekoľkými mesiacmi.

Tvorcovia funkčného vlákna aj názorne predvedú odpudivý účinok  prototypu látky v podobe pančúch na živých kliešťoch.

Konferencia sa koná v  dňoch 30.9. a 1.10.2017 so začiatkom o 8:30 hod. v Kultúrno-spoločenskom centre Južan, Smetanova 4, Košice.

Za organizačný výbor

Doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc.

Kontakty:

  • MUDr. Š. Košlík: 0905 367 020
  • Doc. B. Peťko:     0903 623 343

program_Fyto-apiter.dni

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore