Tlačové správy

V Košiciach pristane mesiac, návštevníci z inej planéty, zažijete mappingy a digitálnu krajinu

Metropola východu zažije už 8. ročník obľúbeného festivalu súčasného umenia

Posledná septembrová sobotná noc v Košiciach bude opäť patriť súčasnému umeniu. Tohtoročná trasa Bielej noci sľubuje 30 umeleckých zastávok, 9 headlinerov a nespočetné množstvo zážitkov.

Aj tento rok dramaturgia skĺbila citlivý výber domácich i zahraničných umelcov. „Keď bol svetovo úspešný formát festivalu Biela noc privezený pred ôsmimi rokmi prvýkrát do Košíc ako prvého mesta na Slovensku, nevedeli sme, ako Košičania a návštevníci Košíc Bielu noc prijmú. Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že Biela noc do Košíc patrí, pretože má skvelú návštevnosť a vytvára v nočných uliciach nášho mesta výnimočnú, neopakovateľnú atmosféru. Navyše, Biela noc sa stala spolu s Medzinárodným maratónom mieru pevnou súčasťou takzvaného košického supervíkendu, počas ktorého sa Košice stávajú super navštevovaným mestom ľuďmi z celého sveta. Načasovanie Bielej noci na sobotu pred prvou októbrovou nedeľou, ktorá je tradične venovaná Medzinárodnému maratónu mieru, významne pomohlo ďalej pozitívne zviditeľňovať naše krásne mesto. Preto ďakujem všetkým, ktorí organizujú Bielu noc a prajem všetkým, ktorí ju v tomto roku navštívia, aby sa cítili počas nej už tradične výnimočne,“ hovorí Richard Raši, primátor mesta Košice.

Pomôckou na orientáciu v dielach bude interaktívna dvojjazyčná mobilná aplikácia, ktorá vznikla v spolupráci s generálnym partnerom Bielej noci VÚB bankou. “Záleží nám na tom, aby si návštevníci užili Bielu noc naozaj dokonale. Opäť sme vylepšili mobilnú aplikáciu, v ktorej nájdu všetky potrebné informácie. Pribudla napríklad  možnosť naplánovať si Moju trasu, aby vám nič zaujímavé neuniklo,” povedala Martina Hrivnáková riaditeľka marketingovej a korporátnej komunikácie VÚB.

ŽIVOTNÁ SILA, SVETELNÁ VLNA, CESTOVANIE V ČASE

Na ôsmej Bielej noci uvidíte nevšedné projekcie svetových umelcov. Francúz Guillaume Marmin predstaví životný zdroj, silný vnútorný zážitok čerpajúci z hypnózy, aktívneho rozjímania, fyzickosti zvuku a túžby po abstrakcii. Takisto sa môžete tešiť na unikátnu kinetickú, audiovizuálnu inštaláciu kanadského umelca Robyna Moodyho, ktorý oživí priestory najstaršej zachovanej synagógy v Košiciach. Netradičná bude aj spolupráca španielskej choreografky Laury Alcala Freudenthal, ktorá počas mesačnej rezidencie pripravuje site-spefific performance v priestoroch železničnej stanice. “Veľmi sa teším, že tento rok do Košíc pozvanie prijalo toľko kvalitných umelcov. Okrem európskej špičky, priletí aj skupina Kanadských umelcov ako aj Amanda Parer z Tasmánie. Tento rok bude obzvlášť vizuálne silný a atmosferický. Do pozornosti dávam projekty, ktoré budú priamo komunikovať s architektúrou ako napr. Fantastic Planet, Museum of the Moon, Diogénov fraktál, Pokračovanie litánií a mnoho ďalších”, hovorí riaditeľka festivalu, Zuzana Pacáková. Obzvlášť vizuálne pôsobivé bude multimediálne predstavenie Guide od Veřy Ondrašíkovej, ktoré dokonalo prepája tanec, svetlo, príbeh a má špecifický čas a obmedzenú kapacitu.

MONUMENTÁLNY MESIAC, SURREÁLNA PRECHÁDZKA PARKOM, NAVIGAČNÝ SYSTÉM ČI FANTASTICKÍ OBRI

Festival nebude mať núdzu o nevšedné priestorové inštalácie. Program sľubuje napríklad monumentálny vznášajúci sa mesiac britského umelca Luka Jerrama v košickej Kunsthalle. Francúzsky kolektív Collectif Coin vám ponúkajú surreálnu prechádzku digitálne upraveného priestoru Mestského parku. „Pozývame všetkých Košičanov i návštevníkov mesta na Bielu noc. Veríme, že ich rovnako ako nás zaujme inštalácia Globoscope v Mestskom parku. A budeme radi, ak prídu i do kina Úsmev, kde sme navyše pripravili innogy oddychovú zónu,“ pripomína Andrea Danihelová, hovorkyňa hlavného partnera VSE Holding. „Na pohodlných tuli vakoch budú môcť dobiť energiu sebe i svojim mobilom,“ dodáva Danihelová.

Galéria Alfa v Kasárňach predstaví Maotikov projekt Aeryon, pokročilý navigačný systém, ktorý analyzuje zdroje dát a sprítomňuje krásu leteckých pohľadov na krajinu. Centrum mesta obsadí pätica svietiacich postáv nadľudských rozmerov umelkyne Amandy Parer, s ktorou sa diváci mohli stretnúť aj počas Bielej noci 2015.

UNIKÁTNE DIELA Z DOMÁCEJ PRODUKCIE, DVA OBĽÚBENÉ MAPPINGY

Biela noc každoročne podporuje vznik nových diel domácich umelcov. Umelecké duo Boris Vitázek a Zuzana Sabová rozpohybujú statické tancujúce figúry a namapujú tak nádvorie na Strojárenskej ulici. „Figúry pohybujúce sa v pozíciách inšpirovaných tancom a náboženskou ikonografiou odkazujú na rituály, ktoré dnes tancom spájajú komunitu v kluboch, rituály, ktoré boli kedysi zamerané na náboženskú stránku života,“ hovorí Boris Vitázek.

Významná slovenská umelkyňa Ilona Németh s výtvarníkom Jaroslavom Vargom odprezentuje textovo-svetelnú intervenciu, ktorá je poeticko- politickou reflexiou a zamyslením sa autorov nad mnohoznačnosťou interpretácie súčasnosti. Môžete sa tešiť aj na dielo už lokálne dobre známeho Róberta Farkaša, Jozefa Piláta, kolektív VUNU v spolupráci s Michalom Mitrom, Borisa Vaitoviča a na pôsobivý mapping vizuálného kolektívu NANO VJs. „Pretransformujeme realitu a necháme Vás uniesť do iných svetov. Projekčný mappig na fasádu Kalvínskeho kostola v Košiciach s hudobnou kompozíciou od Stroona vytvára asociácie mimo času a priestoru,“ hovorí kolektív NANO VJs.

Premiéru na Bielej noci zažije aj orchestrálne teleso VENI ACADEMY, vedené Danielom Matejom, ku ktorého zvukovým štruktúram pridá svoj – so zvukmi komunikujúci a na zvuky reagujúci – vizuál peruánsky umelec Alex Guevara.

 

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

  • Biela noc Košice: sobota 30. 09. 2017, 19:00 – 02:00 hod.
  • Inštalácie vo verejnom priestore: vstup voľný
  • Inštalácie v interiéroch: permanentka BN PASS: 5 EUR (dôchodcovia, deti a mládež do 15 rokov zdarma)
  • Predajné miesta počas festivalu:

Kasárne/Kulturpark – Alfa, Kukučínova 2

Kunsthalle, Rumanova 2

Tabačka Kulturfabrik, Gorkého 2

Návštevnícke centrum Košice, Hlavná 59

  • Online predaj: https://www.bielanoc.sk/sk/ke/vstupenky/
  • Vernisáž k výstave Alžbety Chmelíkovej a Daniela Jenikovského / Set of Reality / CZ, Galéria Tabačka 27. 09. o 19:00.
  • Multimediálne predstavenie GUIDE, Tabačka Kulturfabrik 29. 09. o 19:00, 30. 09. o 17:00, vstup 8 eur (vstupenka zahŕňa aj BN PASS)

Videá na zdieľanie:

BN 17 – videopozvánka: https://www.youtube.com/watch?v=LIoCMg75mwk

Maotik https: //vimeo.com/226749841

Guillaume Marmin:  https://vimeo.com/123547860

Collectif Coin: https://vimeo.com/129536994

Výber fotiek headlinerov na stiahnutie: https://www.sendspace.com/filegroup/MzSwOjUvzL9he7igeIIeE50VVs%2FsQL3YbvxsAcFfAOCwppc%2FryxjRtmK4Ay%2FNOUl

 Aplikácia Biela noc 2017

Orientáciu na jednotlivých trasách a dielach uľahčí aplikácia, ktorej vývoj podporil generálny partner Bielej noci VÚB banka. Stačí, ak si v Apple store alebo v Google play stiahnete aplikáciu Biela noc 2017 s mapou, popismi diel a užívateľským manuálom. Určite sa tak v tmavej noci nestratíte. Novinkou je tiež možnosť vytvorenia Mojej trasy z bohatého programu, vďaka čomu si môžete užiť Bielu noc podľa vlastnej chuti.

Kontakt pre médiá: Zuzana Pacáková – zuzana@bielanoc.sk 0905 659 356

Viac informácií na www.bielanoc.sk; Facebook: Biela Noc

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore