Tlačové správy

Výročná konferencia Slovenskej ekonomickej spoločnosti SEAM 2017

Slovenská ekonomická spoločnosť v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave, Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technickou univerzitou v Košiciach organizovala v dňoch 29. – 30. septembra 2017 v priestoroch Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach výročnú konferenciu Slovenskej ekonomickej spoločnosti SEAM 2017 (Slovak Economic Association Meeting 2017).

Hlavnými prednášajúcimi boli nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Robert F. Engle (New York University Stern School of Business) a David H. Reiley (Pandora Media, Inc. a University of California Berkeley School of Information).

Konferenciu otvoril predseda SES Martin Kahanec, pozdrav od prezidenta SR odovzdal účastníkom konferencie Martin Bútora a potešenie zo spolupráce troch univerzít a Slovenskej ekonomickej spoločnosti vyjadril rektor UPJŠ Pavol Sovák.

Súčasťou konferencie bola aj panelová debata o meraní medzinárodného dopadu vedeckých výstupov Slovenských ekonómov. „Aktuálne a presné údaje o vedeckých výstupoch a ich medzinárodne porovnateľnom dopade pomôžu najmä mladým ekonómom zorientovať sa a sústrediť svoje sily na vedecké výstupy s čo možno najväčším prínosom pre vedu. Tým, že pokrývajú široké spektrum výstupov, otvárajú veľa možností ako zlepšiť svoj výskumný profil, a tým napomôcť ďalšiemu rozvoju ekonómie na Slovensku“, zdôraznil Martin Kahanec, predseda SES.

„Počas konferencie bolo prezentovaných viac ako 100 vedeckých štúdií od 240 autorov a spoluautorov, reprezentujúcich viac ako 100 inštitúcií z 23 krajín sveta. Pokryté boli prakticky všetky oblasti ekonomického výskumu, od histórie ekonomického myslenia, cez financie, makroekonómiu, menovú a fiškálnu politiku, bankovníctvo, korupciu, trh práce, migráciu, vzdelávanie, industriálnu ekonómiu, až po experimentálnu a behaviorálnu ekonómiu“, uviedol tajomník SES a hlavný organizátor konferencie Eduard Baumöhl.

„Členovia Slovenskej ekonomickej spoločnosti sú výskumníci pôsobiaci na slovenských aj zahraničných univerzitách a výskumných pracoviskách. Cieľom konferencie je umožniť najmä študentom a mladým výskumníkom v oblasti ekonómie na Slovensku získať spätnú väzbu na ich výskum od skúsených a etablovaných ekonómov. Aj z toho dôvodu študenti neplatia konferenčný poplatok a ich účasť je bezplatná. Mimoriadne nás teší, že účasť študentov a mladých výskumníkov je každým rokom vyššia“, uviedol podpredseda SES a riaditeľ Odboru výskumu NBS Martin Šuster.

Počas konferencie udelila SES Cenu pre mladého ekonóma (do 35 rokov) za najlepší výskumný článok prezentovaný na konferencii. Vedecký výbor konferencie zvolil z 20-ich príspevkov prihlásených do súťaže prácu Zuzany Múčka z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť s názvom „Is the Maastricht debt limit safe enough for Slovakia? Endogenous fiscal limits and default risk premia“ (Je Maastrichtské kritérium pre štátny dlh bezpečný pre Slovensko? Endogénne fiškálne limity a riziková prirážka za default).

Martin Kahanec, predseda SES a predseda vedeckého výboru konferencie: „Víťazná práca predstavuje špičkový výskum spĺňajúci atribúty kvalitnej medzinárodne porovnateľnej vedeckej práce. Je orientovaná na aktuálnu problematiku SR, má dopad na hospodársku politiku, a prispieva k aktuálnej diskusii o dlhovej brzde. Na základe vedeckých metód poskytuje presvedčivé argumenty proti jej uvoľňovaniu.“   

Robert F. Engle je profesor financií na New York University Stern School of Business. V roku 2003 získal Nobelovu cenu za ekonómiu za jeho výskum v oblasti modelovania volatility na finančných trhoch. V rámci svojej prednášky predstavil nové nástroje merania systematického rizika, ktoré sú zverejňované na stránkach Inštitútu volatility NYU, kde pôsobí ako riaditeľ. Koncept tzv. SRISK indikátora vychádza z údajov z akciového trhu, ktoré môžu vhodne doplniť bežne používané stresové testovanie. Regulátori finančného trhu a centrálne banky môžu SRISK indikátor využiť na odhadnutie rizika eventuálnych finančných kríz, resp. ako doplnok ku svojim vlastným systémom varovania. Empirické výsledky boli prezentované pre viaceré krajiny z celého sveta.

David H. Reiley je profesor na UC Berkeley School of Information a zároveň výskumník v spoločnosti Pandora Media, Inc. Zaoberá sa experimentálnou ekonómiou, najmä meraním efektov online marketingu. V minulosti pôsobil v spoločnostiach Google a Yahoo! Research. Počas prednášky zdôraznil, že výsledky marketingových kampaní sú obvykle merané nepresne a zvyknú nadhodnocovať vplyv reklamy na predaje a zisky. Efekty reklamy však je možné správne merať s pomocou vhodne pripravených experimentov. Na príklade online experimentu na viac ako 3 mil. zákazníkov Reiley ukázal, že online reklama môže byť účinná a zisková. Je však potrebné veľmi starostlivo vyberať subjekty tak do kontrolnej, ako aj do testovanej skupiny. Hlavné posolstvo Reileyho je, že dôležitejšie než množstvo dát je ich kvalita. Kvalitné dáta sa dajú zozbierať dôkladne kontrolovanými experimentmi.

Na záver konferencie sa konalo valné zhromaždenie Slovenskej ekonomickej spoločnosti. Spoločnosť na ňom prijala etický kódex, ktorý formuluje zásady vedeckej práce a jej zverejňovania, zásady posudzovateľskej, oponentskej a hodnotiacej činnosti, zásady profesionálneho správania, vymenúva závažné porušenia etických zásad a umožňuje SES porušenia sankcionovať. Ako konštatoval Andrej Svorenčík, člen predstavenstva SES, „etický kódex bude slúžiť ako signalizačný prostriedok pre všetkých slovenských ekonómov a mal by pomôcť zvýšiť kvalitu a transparentnosť ekonomickej vedy na Slovensku.“

Viac informácií a program konferencie:

https://slovakecon.sk/seam2017/

Záznamy z plenárnych prednášok, ako aj fotogaléria, sú dostupné na:

https://slovakecon.sk/seam2017/gallery.html

Vedecký výbor konferencie SEAM 2017: Martin Kahanec (predseda; EUBA, CEU, CELSI), Eduard Baumöhl (EUBA), Ján Fidrmuc (Brunel University), Zuzana Fungáčová (Bank of Finland), Vladimír Gazda (TUKE), Július Horváth (CEU), Tatiana Kluvánková (UK), Mikuláš Luptáčik (EUBA), Štefan Lyócsa (EUBA), Rajmund Mirdala (TUKE), Jana Péliová (EUBA), Silvia Ručinská (UPJŠ), Andrej Svorenčík (University of Mannheim), Martin Šuster (NBS), Marcela Veselková (Inštitút pre stratégie a analýzy), Tomáš Výrost (EUBA).

Organizačný výbor konferencie SEAM 2017: Eduard Baumöhl (predseda; EUBA), Mária Hrehová (UPJŠ), Tomáš Výrost (EUBA), Eva Výrostová (UPJŠ), Tomáš Želinský (TUKE).

Slovenská ekonomická spoločnosť (SES) je vedecké a odborné združenie ekonómov. Je to občianske združenie, ktorého cieľom je rozvíjať a podporovať teoretický a aplikovaný výskum v ekonomických vedách. Podporuje pokrok v ekonomickom vzdelávaní na Slovensku s dôrazom na podporu mladých ekonomických talentov. Slovenská ekonomická spoločnosť zastupuje Slovensko v Medzinárodnej ekonomickej spoločnosti (IEA). Predsedom SES je Martin Kahanec, podpredsedami sú Tatiana Kluvánková a Martin Šuster.

Konferenciu podporili Agentúra na podporu výskumu a vývoja, Národná banka Slovenska, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Ekonomický ústav SAV, spoločnosti Bureau van Dijk, SAS Slovakia a hotel Golden Royal.

Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) bola založená v roku 1940 a je to historicky prvá vysokoškolská inštitúcia so zameraním na ekonomické, obchodné a manažérske vzdelávanie na Slovensku. Na jej siedmych fakultách študuje viac ako 8000 študentov. Rektorom univerzity je Ferdinand Daňo.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) bola založená v roku 1959 a je druhou najstaršou univerzitou na Slovensku, v súčasnom období má fakulty lekársku, prírodovedeckú, právnickú, fakultu verejnej správy a filozofickú fakultu, na ktorých študuje viac ako 7000 študentov. Rektorom je Pavol Sovák.

Technická univerzita v Košiciach (TUKE) bola založená v roku 1952, no jej korene treba hľadať v hlbokej minulosti – už v roku 1657 bola v Košiciach založená Universitas Cassoviensis. V súčasnosti na deviatich fakultách TUKE študuje spolu 9 714 študentov. Rektorom je Stanislav Kmeť.

Kontakty:

  • Martin Kahanec, martin.kahanec@euba.sk
  • Eduard Baumöhl, eduard.baumohl@euba.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore