Aktuality

Novinár musí aj hrýzť

Prezident Európskej federácie novinárov Mogens Blicher Bjerregärd sa stretol s našimi študentmi

Je ťažké robiť investigatívnu žurnalistiku, ak nemáte dostatok finančných prostriedkov. Hájiť svoje práva pred súdom bez právnika, či vyjednávať so zamestnancom o zvýšení miezd a nevedieť ako. Prezident Európskej federácie novinárov, Mogens Blicher Bjerregärd, vidí riešenie týchto problémov v jednom, na prvý pohľad jednoduchom, kroku. Novinári, združujte sa!

Na besede so študentmi Katedry žurnalistiky FiFUK v budove Slovenského syndikátu novinárov hovoril Bjerregärd so študentmi o úlohe tejto inštitúcie a o nebezpečenstvách vyplývajúcich z novinárskej profesie. Okrem prezidenta Európskej federácie novinárov sa k otázkam študentov vyjadrila aj novinárka Lucia Sýkorová a predseda Združenia novinárov Plzeňského a Karlovarského kraja, Václav Fiala.

Prostredie, v ktorom dnes žurnalisti pracujú, nie je priaznivé. Politici médiá nechránia, skôr redaktorov napádajú. Majiteľom a zamestnávateľom ide viac o zisk ako o kvalitu. Rýchlo a lacno – to sú pre nich tie najdôležitejšie atribúty. Nechceš, zdá sa ti málo? Za dverami na tvoje miesto čakajú ďalší traja. Namiesto obhajoby skloníme hlavu a vezmeme ponuku, ktorú dávajú. Z niečoho žiť predsa musíme. Tento zvrátený systém by podľa Bjerregärda mohla zmeniť jednotná novinárska organizácia.

Na európskej úrovni sa o to snaží Európska federácia novinárov. Podľa jej prezidenta je nemysliteľné, aby novinára trestali za jeho prácu. Za najkritickejšiu označuje súčasnú situáciu v Turecku. Viac ako stopäťdesiat novinárov je tam vo väzení. Za mreže ich môže dostať už protivládne motivovaný príspevok na sociálnej sieti. Cieľom federácie je pomôcť v spolupráci s Európskou úniou žurnalistom, ktorý na svoj súd v Turecku zatiaľ čakajú. Takisto však trénujú domácich redaktorov, aby sa vedeli brániť v situáciách, ktoré môžu ohroziť ich život.

Ak by sa novinári združovali v organizáciách, mali by väčšiu možnosť sa brániť a v prípade útoku aj zabojovať za svoje práva. Ako príklad uvádza Mogens Blicher Bjerregärd Dánsku organizáciu novinárov. Osemnásťtisíc členov, okolo tritisíc študentov, a pracovné podmienky, o ktorých sa nám ani nesníva. V praxi funkčná kolektívna zmluva im zabezpečuje fixnú mzdu či nárok na dovolenku. Študenti sa k lepšej práci motivujú systematicky – organizujú výročné udeľovania novinárskych cien. Znie to takmer utopicky. Je to reálne aj v stredoeurópskych podmienkach?

Lucia Sýkorová skeptický pohľad na vec vyvracia a poukazuje na nové médiá s inovatívnym systémom práce. Podľa Václava Fialu je však v tomto prípade dôležitý iba jeden fakt. Novinár je jednoducho strážnym psom demokracie, a keď je to nutné, nemôže iba štekať. Musí začať aj hrýzť. Ak sa k tomuto kroku odhodlá, nemá však zabudnúť na očkovanie.

Natália Sandtnerová

Foto: Martin Ondruš

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore