Tlačové správy

Košice získali miesto v Sieti kreatívnych miest UNESCO. Čo to znamená pre mesto?

Košice sú od utorka 31. 10. 2017 súčasťou Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network) v oblasti mediálneho umenia. Do klubu vstúpili spoločne so 64 mestami z celého sveta. V oblasti mediálneho umenia sú členmi mestá ako Linz, Austin, Tel Aviv, Lyon, Saporo a najnovšie okrem Košíc aj Toronto, Čangša, Guadalajara a portugalská Braga.

Košice sú prvé slovenské mesto, ktoré sa stalo Kreatívnym mestom UNESCO. Vďaka tomu teraz majú skvelú príležitosť zviditeľniť sa na globálnej úrovni, rozvíjať medzinárodné spolupráce a vytvárať príležitosti pre tvorivých ľudí nielen z Košíc, ale aj z celého Slovenska.

„Som veľmi rád, že to, o čom sme hovorili od roku 2013 a čo sme si zaumielnili, sa podarilo naplniť. Mestá, s ktorými dnes Košice tvoria jeden klub, sú naozaj významí partneri. Verím, že spolupráca s nimi prinesie pre mesto nové možnosti na celosvetovej úrovni“, hovorí primátor mesta Košice Richard Raši.

Prihlášku do UNESCO Creative Cities Network pripravila nezisková organizácia Creative Industry Košice (CIKE). „Od roku 2013, kedy sme si prvýkrát v Masterplane pre kreatívnu ekonomiku stanovili cieľ stať sa členom Siete kreatívnych miest UNESCO, sme urobili množstvo krokov, ktoré viedli k úspechu. Teraz sa tešíme na prácu spojenú s napĺňaním aktivít, ktoré sme navrhli v prihláške. Ďakujeme všetkým partnerom, ktorí mimoriadnym úsilím dopomohli k získaniu titulu“, povedal Michal Hladký, riaditeľ neziskovky.

Organizácia Creative Industry Košice navrhla niekoľko kľúčových aktivít, ktoré presvedčili UNESCO, že Košice si zaslúžia niesť titul Kreatívne mesto. Za všetky spomenieme vytvorenie Kreatívneho centra, ktoré bude zamerané na mediálne umenie ako jedno z piatich kľúčových odvetví, vytvorenie mestskej hry, či oceňovanie mladých umelcov z partnerských miest a s ním spojené budovanie otvorenej galérie mediálneho umenia v Košiciach.

Pre Košice je spojenie IT a kreatívneho priemyslu prirodzeným vyvrcholením viac ako desaťročnej snahy. CIKE pracuje na napĺňaní Masterplánu pre kreatívnu ekonomiku a pripravuje aktivity, ktoré prirodzene smerujú k prepojeniu digitálnych technológií s umením, ale aj s ostatnými sektormi.

Najbližším podujatím, na ktorom budú môcť Košičania aj návštevníci mesta spoznávať mediálne umenie a vidieť príklady umelecko-technických presahov, je festival Art & Tech Days (22. – 26. 11.). Organizátori CIKE a klaster Košice IT Valley ho pripravujú v úzkej spolupráci s ďalšími partnermi. Festival prinesie umelecké podujatia, workshopy, networkingové aktivity, Hackathon a medzinárodnú konferenciu. Na Art & Tech Conference (24. 11., Kasárne/Kulturpark) sa predstavia špičkoví odborníci z oblasti UX/UI, interaktívneho dizajnu, inovácií, mediálneho umenia, či tvorby obsahu pre digitálne médiá.

Podrobný program nájdete na www.atdays.sk.

 Kontakt pre médiá:

Michal Hladký

Creative Industry Košice, n. o.

E: michal.hladky@cike.sk

M: +421 904 565 009

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore