Tlačové správy

ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: UMELCI ZO SPIŠA

Večer v galérii / otvorené všetky expozície, 17.00 – 19.00

  • Miesto: Galéria umelcov Spiša  – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  • Názov podujatia: ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: UMELCI SPIŠA
  • Večer v galérii: otvorené stále expozície a aktuálne výstavy
  • Termín / čas podujatia: 15. 11. 2017, streda, 17.00 –  19.00 hod
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lenka Králová, projekty@gus.sk

Projekt ORBIS PICTUS je cielene zameraný na medziodborové kultúrne podujatia nadväzujúce na doteraj-šiu programovú činnosť galérie s cieľom prekročiť limitovaný rámec výtvarného umenia, pričom dochádza k vzájomnej interakcii umení a k jeho chápaniu v širších súvislostiach. Zámerom projektu je sprístupnenie vybraných umeleckých žánrov pre rôzne cieľové skupiny a vekové kategórie.

ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: UMELCI ZO SPIŠA

Od 17.00 v koncertnej sále galérie, s voľným vstupom pre verejnosť.

Obrazová prezentácia a beseda so všestrannými umelcami s Emilom Labajom a Petrom Krupom o výtvarnom umení, hudbe a divadle. Podujatie organizované v rámci Roku Majstra Pavla.

 KTO JE KTO

  • Emil Labaj (65) – umelec a riaditeľ Mestského kultúrneho centra v Spišskej Novej Vsi.
  • Peter Krupa (73) – umelec a výtvarný pedagóg.

 VEDELI STE?

Peter Krupa zobrazil Majstra Pavla v Levočskom divadle a dokumentárnom filme. Emil Labaj je žiakom Petra Krupu.

SPRIEVODNÁ VÝSTAVA  / EMIL LABAJ: KRÍDLA A ILÚZIE III.

o 19.00 vernisáž výstavy v kaviarni eLAra, Letná 40, Spišská Nová Ves.

PROFILY  AUTOROV

Emil Labaj sa narodil 5. novembra 1952 v Poprade. Absolvoval I. a II. cyklus výtvarného odboru a hudobný odbor Ľudovej školy v Levoči. Ako ochotník hral v  mnohých kabaretných pásmach a divadelných hrách – Majster, Sneh nad limbou, Chlieb a soľ pre kohúta. Bol členom levočskej hudobnej skupiny Emotion. Od roku 1986 pracuje v kultúre, najprv ako ekonóm Domu kultúry ROH v Spišskej Novej Vsi, neskôr, od roku 1991 až doteraz ako riaditeľ Mestského kultúrneho centra v Spišskej Novej Vsi. Vo svojej výtvarnej tvorbe sa venuje hlavne kresbe, grafike a maľbe. Je autorom mnohých realizácií (plagátov, bulletinov, príležitostných poštových pečiatok, pozvánok a pod.). Jeho tvorbu charakterizuje vzťah k poézii, hudbe, divadlu ako nevyčerpateľnej studnice inšpirácií. (Text: http://emillabaj.szm.com/hlavna.html)

Peter Krupa sa narodil v roku 1944 v Tvrdošíne. Absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Väčšiu časť svojej umeleckej tvorby tvoril v Spišskom Podhradí, kde pôsobil aj ako riaditeľ Základnej umeleckej školy. V roku 1976 debutoval výstavou  v Levoči. Vlastnú tvorbu predstavil na viacerých výstavách doma i v zahraničí (Španielsko, Kanada, Japonsko, Poľsko).          Je koordinátorom pleneru na Spišskej Kapitule Meditácie v Spišskom Jeruzaleme. V súčasnosti žije a tvorí v Levoči.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore