Prešov

Gymploviny zo Starej Ľubovne tretíkrát najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji

Prešov: V knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove bol vyhodnotený piaty ročník súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Organizuje ju Prešovský samosprávny kraj a regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove. Vznik tejto súťaže v roku 2013 inicioval výbor prešovskej RO SSN. V tomto roku sa do nej prihlásilo rekordných 24 časopisov. Hodnotila ich päťčlenná porota – boli v nej profesionálni novinári, jej predsedníčkou bola hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Body sa dávali za obsah časopisov a ich prepojenie so životom školy a regiónu, kreativitu, grafiku, prácu s fotografiami, titulné strany, štylistiku a spracovanie témy.

Tretie prvenstvo (predtým v rokoch 2014 a 2016) získal časopis študentov Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni Gymploviny. Zo 150 možných bodov mu porotcovia dali 145,5 bodu. Zaujal ich tým, že je to veselý časopis, študentský, na dianie okolo seba sa jeho tvorcovia pozerajú s vtipom, nadhľadom, ale venujú sa i dôležitejším témam. Na druhej priečke skončil časopis Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove Gymoš. Tretie miesto obsadil časopis Stretnutia Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku.

Udelených bolo aj niekoľko zvláštnych cien. Skokanom roka sa stal časopis Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove Phase. Cenu za najlepšiu grafiku dostal časopis Strednej zdravotníckej školy v Poprade Fonendoskop. Titul objav roka a cenu za kreativitu získal časopis študentov Súkromného gymnázia v Poprade Life In The Academy. Cenu za najlepšiu titulnú stranu dostal Druhý zmysel Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.

Hodnotné ceny do súťaže venoval Prešovský samosprávny kraj. Cenu RO SSN Prešov za najlepšie hodnotený prešovský časopis si prevzali tvorcovia ikvač-u Gymnázia a ZŠ sv. Mikuláša v Prešove. Časopis zaujal skvelými fotografiami a niekoľkými kvalitnými rozhovormi. Cena – Deň v TV Bardejov – sa žrebovala. Vyhral ju Druhý zmysel.

„Bola to veľmi vyrovnaná súťaž,“ podčiarkla predsedníčka poroty Daša Jeleňová. „Veľmi nás teší, že stále nám pribúdajú časopisy, ktoré dosahujú vyššie hodnotenia. Piatim časopisom, ktoré skončili v zlatom pásme, nechýba invencia, majú bohatý obsah, sú žánrovo pestré, hravé, dynamické a vynikajú i grafickým spracovaním. Vidieť, že sú robené s veľkou energiou a chuťou. Za celú porotu môžem povedať, že to bolo príjemné čítanie a to nás veľmi teší.“

„Dúfame, že aj ďalej sa nám bude dariť a budeme pokračovať i napredovať,“ zvýraznila šéfredaktorka víťazných Gymplovín Martina Pavlinská. „Chceme zlepšiť fotografie, grafiku, aj články, prísť s vážnejšími témami. Náš časopis je celkovo veselý a toho sa usilujeme držať. Vydarené sú rubriky Hrdličky školy, súrodenci, pravidelne máme i politickú tému. Prvenstvo v tejto súťaži nás teší, máme z neho radosť a tiež nás motivuje do ďalšej práce. Boli i ťažšie chvíle, toto nás utvrdilo v tom, že máme pokračovať. Podporuje nás vedenie školy, naša učiteľka Erika Landorová a sme dobrá, kamarátska partia.“

(jac)

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore