Tlačové správy

O dôležitých osmičkových zlomoch v dejinách Slovenska diskutovali v rámci konferencie na UPJŠ

Na význam a posolstvo slovenských udalostí končiacich osmičkou sa zamerala medzinárodná vedecká konferencia študentov a mladých vedeckých pracovníkov. Podujatie pod názvom Zlomové osmičky sa uskutočnilo vo štvrtok 18. mája 2018 v rámci VII. ročníka Košických politologických dialógov, ktorých hlavnými organizátormi sú Katedra politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Občianske združenie Res Publica. Konferencia sa konala pod záštitou rektora UPJŠ v Košiciach prof. RNDr. Pavla Sováka, CSc., dekanky FF UPJŠ v Košiciach prof. PhDr. Oľgy Orosovej, CSc. a dekana Fakulty sociálnych vied Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave doc. PhDr. Petra Horvátha, PhD.

„Jedny z najvýznamnejších udalostí, ktoré Slovensko, či už v rámci Rakúsko-Uhorska, Československa alebo samostatného Slovenska zažilo, sa odohrali práve v rokoch končiacich číslicou osem. Akoby toto číslo samo o sebe znamenalo akési memento našich dejín v tradičnom ako aj modernom formovaní spoločnosti, kultúry a politiky,“ uviedol Mgr. Ján Ruman, PhD. z Katedry politológie FF UPJŠ v Košiciach.

Študenti, ale aj mladí vedeckí pracovníci, sa vo svojich príspevkoch zamerali na významné udalosti z rokov 1848, 1918, 1938, 1948, 1968, 1998 či 2018. Taktiež sa zaoberali problematikou krajnej pravice na Slovensku v súčasnosti či angažovanosťou mimovládnych organizácií pri politickej zmene v roku 1998.

 „Osmička na konci predstavuje okrem dejinnej zmeny a obratu aj nádej a vieru, ale i neistotu, krivdu, či strach. Je nositeľom minulého poznania, bez ktorého by súčasnosť neexistovala v takej podobe, v akej sa nachádza. A preto sa nazdávame, že význam a posolstvo rokov končiacich osmičkou je nevyhnutné ďalej pripomínať a odhaľovať,“ dodal Mgr. Ján Ruman, PhD.

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Mgr. Linda Babušík Adamčíková,tlačová referentka a hovorkyňa UPJŠ v Košiciach

e-mail: linda.babusik.adamcikova@upjs.sk

tel.: +421 905 385 911

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/ .

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore