Tlačové správy

Biela noc rozžiari Košice deviatykrát, prinesie mená svetového formátu

Svetelný dážď z tisícov priestorových guličiek, japonský vesmír, veľkorozmerná čiernobiela preliezka, rozprávkový videomapping, hypnotické projekcie – multižánrovosť a rôznorodosť je každoročným cieľom dramaturgie festivalu. Niektoré z diel si v rámci 9. ročníka Bielej noci bude možné vychutnať od piatka 5. októbra až do nedele 7. októbra 2018.

31 umeleckých zastávok, 116 vizuálnych umelcov, performerov, 1 svetelný tunel, 103 hudobníkov, dizajnérov a k tomu 5 040 svetelných bodov, 8 svetelných lúčov, 300 m2 pavučiny, 1 disco guľa, 98 neónových trubíc, 1 interaktívny had, 60 000 otvorov, 16 000 laserových lúčov, 90 000 pixlov,  1 Mega Viki, 3 kamióny umenia, 6 zvukových slacklinov, to je len zopár štatistických údajov, dotvárajúcich rôznorodosť Bielej noci.

„Festivalom sa snažíme poukázať na význam umenia vo verejnom priestore a popularizovať súčasné umenie u širokej verejnosti. Veľmi sa teším, že aj tento rok do Košíc prídu svetové mená a zároveň vzniklo mnoho domácich diel špeciálne pre festival, čím sa výrazne stimuluje slovenská umelecká scéna. Osobne sa veľmi teším na nový formát BN víkend, ktorý Bielu noc predĺži v čase,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Nový formát – BN víkend

Tohtoročnou novinkou je formát BN víkend, vďaka ktorému bude možné navštíviť mnoho z diel s plateným BN passom aj niekoľko krát – napr. už v piatok, v sobotu ešte pred oficiálnym otvorením, alebo počas nedeľňajšej prechádzky až do 22:00 hod. “Pôjde hlavne o diela, pri ktorých je limitovaný počet vstupov a tým pádom sme sa rozhodli dopriať návštevníkom dlhší čas na to, aby ich mohli navštíviť”, hovorí Pacáková.

Návštevníkom, ktorí sa chcú vyhnúť dlhým radom (ideálne pre rodiny s deťmi), tak bude umožnené pozrieť si tieto inštalácie v predstihu, či v pokoji si ich vychutnať aj po Bielej noci. Kompletný zoznam diel, ktoré uvidíte už od piatka nájdete na stránke festivalu www.bielanoc.sk

Spojenie nových technológií a histórie

Festivalová trasa už tradične povedie od Kasární/Kulturparku cez Hlavnú ulicu (so zastavením sa v Mestskom parku) a končiť bude v Tabačke/Kulturfabrik, kde okrem iného zažijete aj festivalovú Afterku. Novinkou na trase sú diela v okolí Letnej ulice, ktoré okrem iného zdôraznia príležitosť 20. výročia založenia Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Magická nočná prechádzka centrom Košíc ponúkne už po 9-ty krát množstvo svetelných a interaktívnych zážitkov. K najväčším vrcholom večera budú nepochybne patriť zahraniční headlineri. Dielo Submergence, od britskej skupiny Squidsoup, vytvorené z vyše 5 000 svetelných bodov  vás vtiahne do digitálneho priestoru na nádvorí Východoslovenskej galérie.  S úplne iným pohľadom na abstrakciu sa pohrá audiovizuálna site-specific inštalácia Francúza Guillaume Marmina, ktorý premení priestor DIG gallery na nekonečný svetelný tunel, ktorý vás doslova pohltí.  Určite nepremeškajte atmosférický vesmírny zážitok od japonského umelca Yasuriho Chidu či obrovský objekt z dielne prestížneho zoskupenia architektov a dizajnérov Numen/For Use, ktorí na námestí Kasární/Kulturparku vytvoria imerzívnu čiernobielu krajinu. Po vstupe dovnútra sa návštevník ocitne v abstraktnom svete z pružnej pavučiny, ktorý bude môcť fyzicky preskúmať.

„Usilujeme sa o to, aby naša spoluúčasť na príprave tohto podujatia prinášala ľuďom skutočnú pridanú hodnotu. Tešíme sa z opäť o kúsok vylepšenej mobilnej aplikácie, vďaka ktorej budú mať aj návštevníci košickej Bielej noci poruke navigáciu za umeleckými inštaláciami, môžu si naplánovať vlastnú trasu a do mobilu budú dostávať notifikácie o aktuálnej situácii v meste a programe,“ hovorí Martina Hrivnáková, riaditeľka marketingovej a korporátnej komunikácie VÚB banky, ktorá je už po štvrtýkrát generálnym partnerom festivalu.

 Slovenské premiéry a rozsvietená severná veža Dómu

Tento rok je obzvlášť bohatý na slovenské premiéry diel vytvorených špeciálne pre Bielu noc. Jedným z vrcholov noci bude pôsobivý videomapping od košických Nano Vjs pohrávajúci sa s fasádou Vedeckej knižnice, ktorý Vás vtiahne do netradične spracovaného rozprávkového sveta. Kolenčík a Kocourková položia otázku: Stenu dáme preč?, ktorá reflektuje aktuálnu tému utečeneckej krízy. Návštevníci si budú môcť pozrieť  aj rozpohybované piktogramy s ikonickými československými sochami z dielne Stana Masára a Márie Kralovič, monumentálny nafukovací autoportrét Viktora Freša vsadený do historickej budovy Malej scény ŠDK, či novovzniknuté diela od študentov FU TUKE. Poetickú svetelnú inštaláciu Galaxia vsadenú do industriálneho priestoru na Strojárenskej má pripravenú aj Róbert Farkaš, a skupina umelcov z BN Label chystajú svetelný zásah do severnej veže Dómu s príznačným názvom – Srdce mesta.

Malebnú atmosféru Mestského parku posilnia hneď štyri diela

Príjemná atmosféra Mestského parku ponúkne tento rok hneď niekoľko diel. K highlightom večera bude patriť inštalácia Landscape – tvorená z tisícov laserových lúčov, ktorá vás vtiahne do magickej atmosféry nočného lesa. Jeden zo stromov obsadí živá performance Birds z dielne obľúbenej košickej akrobatky Ariadny Vendelovej a kolektívu La Lyra. S okolitými stromami sa pohrá aj zoskupenie BN Label, ktorí pre vás pripravili interaktívny hudobný nástroj, ktorý môžete ovládať nielen rukami. Na pohľad poetická inštalácia Braňa Bernára pri jazierku poukáže na všadeprítomnosť nových technológií v bežnom živote a vynorí sa tak niekoľko otázok dnešnej spoločnosti.

Festival už tradične ukončí obľúbená afterparty v priestoroch Tabačky Kulturfabrik. Návštevníci, ktorí ostanú hore do neskorej „bielej noci“ sa tak opäť môžu tešiť na zaujímavých hostí a plný parket do skorého rána.

Praktické informácie

Slávnostné otvorenie festivalu prebehne na Námestí Maratónu mieru od 19:00 hod., všetky diela budú následne prístupné do 2. hodiny rannej.

Časť programu bude naďalej prístupná len s plateným BN passom v sume 5,- Eur, ktorý umožní vstup na interiérové a priestorovo uzavreté inštalácie, ako aj na diela v rámci BN víkendu. Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP majú vstup bezplatný.

Vstupenky je možné zakúpiť online na www.bielanoc.sk najneskôr do piatkovej polnoci – 5.10.2018.

 Následne, na vyznačených BN pass pointoch

  • Kasárne/Kulturpark, piatok 10:00 – 22:00, sobota 10:00 – 2:00, nedeľa 10:00 – 22:00
  • Východoslovenská galéria,   piatok 10:00 – 22:00, sobota 10:00 – 2:00, nedeľa 10:00 – 18:00
  • Tabačka Kulturfabrik, piatok piatok 18:00 – 22:00, sobota 10:00 – 2:00. nedeľa 10:00 – 18:00

Vzhľadom na očakávaný počet ľudí v meste, organizátori festivalu odporúčajú preštudovať si program a naplánovať si trasu vopred. S lepšou orientáciou v programe opäť pomôže dvojjazyčná mobilná aplikácia s mapou, navigáciou, popismi diel, notifikáciami a užívateľským manuálom, ktorá vznikla v  spolupráci s VÚB bankou.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore