Aktuality

Študenti Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach si pripomenú Svetový deň duševného zdravia podujatím Mňa sa to (ne)týka

Na Slovensku každoročne stúpa počet ľudí navštevujúcich psychiatrické ambulancie. Podľa štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií výskyt nových duševných porúch vzrastá približne o 23% ročne. Od roku 1991 si 10. októbra pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Jeho cieľom je zvýšiť informovanosť verejnosti v otázkach duševného zdravia na celom svete a mobilizovať úsilie na podporu duševného zdravia. Zároveň upriamuje pozornosť na to, že duševné zdravie je pre človeka veľmi dôležité, a preto by sa mu mala venovať rovnaká pozornosť a starostlivosť ako zdraviu telesnému.

Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia organizujú študenti Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pre svojich spolužiakov podujatie Mňa sa to (ne)týka, ktoré sa uskutoční v stredu 10. októbra o 17:30 hod. v Multifunkčnej sále Minerva na Moyzesovej 9 v Košiciach. Záštitu nad podujatím prevzal rektor UPJŠ v Košiciach prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc. Spomínanou aktivitou nadviažu študenti na úspech študentského podujatia Rozsvieť modrú (Light It Up Blue) venovaného vyjadreniu podpory a spolupatričnosti autistom a ich rodinám.

Spolok medikov mesta Košice, Slovenská asociácia študentov a absolventov psychológie a Univerzitné poradenské centrum spájajú svoje sily v boji za destigmatizáciu psychických ochorení. „Ako medici sa čoraz častejšie stretávame s tým, že pacienta okrem základného ochorenia, s ktorým prišiel k lekárovi trápi aj smútok, strata záujmu o všetko naokolo, beznádej, vyhorenie a pocit, že so všetkými týmito ťažkosťami sa musí vyrovnať sám. Pre Klub verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice je téma mentálneho zdravia aktuálne prioritou, preto sme sa rozhodli po úspešnom podujatí Rozsvieť modrú pokračovať nielen vo vzdelávaní spolužiakov o možnostiach odbornej pomoci, ale sústredíme sa aj na dôležitosť prevencie,“ uviedla vedúca Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice Lucia Hanušínová. Svet sa nezmení naraz, je treba začať malými krôčikmi a my sa o to na UPJŠ v Košiciach posnažíme,“ dodal viceprezident Slovenskej asociácie študentov a absolventov psychológie Rastislav Marjov.

V rámci podujatia Mňa sa to (ne)týka získajú študenti dôležité informácie o strašiaku s názvom „duševné ochorenia“ a spôsobom, ako im predchádzať a vypočujú si príbehy ľudí, ktorí nimi trpia. Zároveň sa dozvedia viac o tom, prečo sa o nich netreba báť hovoriť.

„Duševné zdravie je dôležitou témou pre mladých ľudí, študentov, ktorí sú častokrát pod veľkým tlakom zvládnuť štúdium na sto percent, preto som veľmi rada, že toto podujatie je iniciatívou práve z radov našich študentov,” dodala riaditeľka Univerzitného poradenského centra UPJŠ v Košiciach Mgr. Veronika Zibrinyiová, PhD.

 

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Mgr. Linda Babušík Adamčíková, tlačová referentka a hovorkyňa UPJŠ v Košiciach

e-mail: linda.babusik.adamcikova@upjs.sk

tel.: +421 905 385 911

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/ .

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore