Tlačové správy

Dramatická prvotina A. P. Čechova Úbohý Platonov po prvýkrát v Košiciach

Experimentálna činoherná scéna Jorik pri Bábkovom divadle v Košiciach začala v roku 2017 písať druhú etapu svojej existencie. Dramaturgia divadla prizvala k režírovaniu nesmrteľnej drámy Romeo a Juliet od Williama Shakespeara ukrajinského režiséra a pedagóga Valentina Kozmenko-Delinde, ktorý stál za mnohými skvelými inscenáciami na scéne Jorik už v 90. rokoch minulého storočia. Ambíciou súčasného vedenia divadla je obohatiť repertoár scény Jorik v každej divadelnej sezóne o jednu novú činohernú inscenáciu. V sezóne 2018/2019 to bude dramatická prvotina jedného z najslávnejších autorov ruskej i svetovej literatúry, Antona Pavloviča Čechova s názvom Úbohý Platonov. Túto drámu začal Čechov písať ako sedemnásťročný študent gymnázia a nikdy ju celú nedokončil. Nezaradil ju ani do svojho súborného diela a zostala len v rukopise bez názvu. Preto sa na scénach divadiel uvádza pod rôznymi titulmi – Platonov, Darebák Platonov,  Don Juan na ruský spôsob a podobne. Ak by sa mala inscenovať v kompletnom znení, tak ako ju Čechov zanechal, dĺžka predstavenia by sa blížila k siedmim hodinám. Text bolo potrebné krátiť, upraviť, vybrať z neho to najpodstatnejšie, ľudské, „čechovovské“.

Tejto neľahkej úlohy sa ujal skúsený český režisér a pedagóg docent Aleš Bergman, ktorý už so scénou Jorik spolupracoval v prvej fáze jej existencie. Podobne ako mnoho iných divadelníkov, aj Bergman podľahol výzve uviesť do života náročný a ťažký dramatický text, v ktorom je nesmierna sila, tragika a nezameniteľný Čechovov rukopis. Režisér naň nazeral optikou moderného človeka, sústredil sa na to, čo sa mu zdalo aktuálne, príťažlivé. Vybral z Čechovovej rozmernej panoptikálnej fresky päť základných postáv, ako päť vrcholov milostného päťuholníka. Základnou témou je nechcené, ale osudové donchuanstvo. Platonov v sebe nesie bolesť, smútok, hnev, premárnené ambície, ale len veľmi málo skutočnej lásky. Ženám, ktoré sa neustále usilujú o jeho pozornosť, ju nedokáže opätovať a využíva ich iba na uspokojenie vlastných chúťok.

Na Slovensku sa profesionálne divadlá rozhodli uviesť na scénu Čechovovho Platonova zatiaľ len dvakrát. V roku 1979 to bolo Slovenské národné divadlo a pomerne nedávno, v roku 2012, divadlo Astorka Korzo ´90. Úbohý Platonov na scéne Jorik bude prvým uvedením tohto diela ruského velikána v Košiciach. V našej verzii sa objaví päť postáv. Hlavnú postavu Platonova zveril režisér hosťujúcemu hercovi Michalovi Novodomskému z Divadla Jonáša Záborského v Prešove. V ďalších úlohách sa predstavia herci umeleckého súboru Bábkového divadla: Erika Orgován Molnárová ako Anna Vojnicevová, Jana Štafurová ako Saša, Viktória Sedláková (v alternácii s Kristínou Medveckou Heretikovou) ako Sofia. Peter Creek Orgován sa podieľal na hre ako asistent réžie, autor hudby a zároveň stvárnil aj postavu Osipa.

Prvá premiéra činohernej inscenácie Úbohý Platonov je na programe dňa 26. 10. 2018 o 19:00 na scéne Jorik (Tajovského 4 v Košiciach), druhá premiéra sa uskutoční 28. 10. 2018 na tom istom mieste a v rovnakom čase. Kompletný program, repertoár a cenník predstavení nájdete na webovej stránke www.bdke.sk v sekcii JORIK.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore