Tlačové správy

EUROSCOLA na Evanjelickom gymnáziu J. A. Komenského v Košiciach

EUROSCOLA na Evanjelickom gymnáziu J. A. Komenského v Košiciach

Študenti Evanjelického gymnázia J.A. Komenského v Košiciach sa už po tretíkrát zapojili do vzdelávacieho programu Euroscola 2019. Program Euroscola funguje už od roku 2000 a umožňuje mladým ľuďom vyskúšať si na jeden deň prácu europoslancov. Počas neho využijú jazykové znalosti, pretože svoje názory musia prezentovať v anglickom alebo francúzskom jazyku.

Okrem atraktívnej výhry v podobe absolvovania pracovného dňa v Európskom parlamente v Štrasburgu, program študentov oslovil aj možnosťou dozvedieť sa niečo viac o EÚ a fungovaní Európskeho parlamentu.

Hlavnou témou, ktorej sa študenti v rámci programu venujú, sú Európske voľby, ktoré nás čakajú v máji 2019. V snahe presvedčiť občanov, aby šli voliť v eurovoľbách, sa  študenti zapojili aj do predvolebnej iniciatívy „Tentoraz idem voliť“, ktorá sa rozbehla vo všetkých členských krajinách EÚ.

Zaujímavou aktivitou, ktorá vzišla z ich vlastnej iniciatívy, bol workshop spojený so simulovanými voľbami do EP, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 8.11.2018. Do simulovaných volieb sa zapojilo vyše 350 žiakov a učiteľov. Košickí študenti zdôrazňujú potrebu účasti vo voľbách aj témami, ktorými by sa mal nový Európsky parlament zaoberať,  napríklad:  Dvojaká kvalita potravín, Potravinová bezpečnosť a poľnohospodárska sebestačnosť krajín EÚ, Migračná politika a pod. Práve o týchto témach diskutovali s pozvanými europoslancami Monikou Beňovou, Monikou Smolkovou, Eduardom Kukanoma a Ivanom Štefancom, ktorí sú najkompetentnejší vyjadriť sa k danej problematike. K diskusii sa im podarilo osloviť aj Ivetu Hricovú, mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu v Helénskej republike, ktorá v čase slovenského predsedníctva v Rade EÚ pôsobila ako generálna riaditeľka Sekcie európskych záležitostí.

Mgr. Jana Šrenkelová, Evanjelické gymnázium J. A. Komenského, Košice

tel.: 0949 321 017

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore