Tlačové správy

Budúcnosť Košíc a Prešova stojí na talentovaných ľuďoch a inováciách

Pozitívnu budúcnosť východného Slovenska určí schopnosť udržať talentovaných ľudí v regióne a schopnosť držať krok s inováciami a technickými výzvami. Na konferencii East Innovation Americkej obchodnej komory v SR lídri podnikateľskej komunity, najvyšší predstavitelia samospráv a akadémie v Košiciach diskutovali o tom, ako naplno využiť potenciál regiónu.

Americká obchodná komora v SR (AmCham Slovakia) si dáva za cieľ pomôcť regiónu východného Slovenska tak, aby sa región stal cieľom pre investície s vyššou pridanou hodnotou, ktorý bude vhodným miestom pre podnikanie a pre život. „Teória endogénneho rastu, za ktorú bola tento rok udelená Nobelova cena Paulovi Romerimu, hovorí, že nové myšlienky generované cez technológie, podporené patentami a zdravou konkurenciou môžu priniesť trvalo udržateľný ekonomický rast,“ uvádza Ronald Blaško, výkonný riaditeľ AmCham Slovensko.

 Vytváranie partnerstiev, prevzatie spoluzodpovednosti za rozvoj regionálnej ekonomiky, spolupráca so samosprávou, s lokálnymi zamestnávateľmi a kvalitné vzdelávanie sú základnými faktormi zmeny. „Východné Slovensko ponúka všetky zdroje potrebné na stabilný hospodársky rast. Dobrá správa vecí verejných je kľúčom k uvoľneniu tohto potenciálu,“ hovorí Anton Marcinčin, bývalý splnomocnenec vlády pre menej rozvinuté regióny a súčasný poradca ministra financií SR.

Aby sme udržali mladých odborníkov na východnom Slovensku, samospráva, firmy a univerzity musia aktívne spolupracovať a vytvárať stimulujúce podmienky. Využitie inovačného potenciálu regiónu stojí na udržaní a pritiahnutí talentovaných ľudí. „Každý z nás patríme do systému, kultúry alebo komunity, nie sme len časťami jednotlivých firiem. Snažme sa preto o tento trh starať spôsobom, ktorý ukazuje, že región východného Slovenska je výnimočný, a že mladí ľudia tu majú svoju budúcnosť,“ dodáva Daniel Giebel, výkonný riaditeľ, T-Systems.

O Americkej obchodnej komore v SR Americká obchodná komora v SR bola založená v roku 1993 v Bratislave ako nezávislá nezisková organizácia financovaná výhradne z príspevkov svojich členov. V septembri 2003 bola otvorená nová pobočka AmCham v Košiciach s cieľom podporiť ekonomický rozvoj vo východoslovenskom regióne. Dnes patrí medzi najaktívnejšie zahraničné obchodné komory s cieľom zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Členská základňa v súčasnosti predstavuje viac ako 331 spoločností, vrátane mnohých z najväčších a najvýznamnejších firiem na Slovensku. Z uvedeného počtu tvoria približne 44% slovenské spoločnosti, zhruba 21% je amerických a približne 35% predstavujú medzinárodné spoločnosti.

Viac informácií o AmCham môžete získať na www.amcham.sk.

https://www.facebook.com/amchamslovakia/

https://www.linkedin.com/company/10392662/

Kontakt:

Americká obchodná komora v SR

Hotel Crowne Plaza

Hodžovo nám. 2, 811 06 Bratislava

Natália Spodniak

Mobil: +421 (0) 948 695 881

E-mail: natalia.spodniak@amcham.sk www.amcham.sk  

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore