Tlačové správy

Vernisáž fotografickej súťaže Cesta svetla 2018

ilustračná foto: Daniel Cápay – Jeseň

Celkovo 56 čierno-bielych a 137 farebných snímok od 43 autorov nie len Zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Poľska a z Maďarska zamestnávali 18. októbra Miroslava Zaťka, Jána Miškoviča a Mariána Horaniča – dlhoročných porotcov už tradičnej kultúrnej aktivity Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Stačilo „len“ vystihnúť a zvečniť fenomén svetla alebo zaujímavý moment zo života so zrakovým postihnutím. „Najväčší prínos tejto fotografickej súťaže vidím v posolstve, ktoré celý projekt v sebe nesie,“ hovorí Marián Horanič. „V prvom rade, pri hodnotení fotografií nerobíme rozdiely medzi účastníkmi. Teda prihlásiť sa môže ktokoľvek, a teda aj ľudia so zrakovým postihnutím. A prakticky každý rok sa stane, že sa niekto z nich ocitne na najvyšších priečkach. Hodnotenie fotografií je pritom anonymné – my ako porotcovia nevieme, ktoré fotografie vytvorili ľudia so zrakovým postihnutím a ktoré nie.“

A kto učaroval porote už 15. ročníka? V kategórii Čierno-biela fotografia patrí prvenstvo Róbertovi Raganovi za snímky Po premiére a Skúška, druhé miesto obsadil Jozef Chromiak so svojím pohľadom na Ulice medzi svetlom a tieňom, tretie Lucia Blašková a jej Dotyk svetla. Čestné uznanie udelili odborníci Tomášovi Zverbíkovi za fotografiu Už tam budeme?, Tomášovi Bakovi za bez-OČI-vú I, Ružene Fifíkovej za Holografia 2 a Silvii Ťapákovej za Svetlo Príď. Spomedzi Farebných diel najväčšmi zaujal Daniel Cápay s fotografiou s názvom Jeseň, druhé miesto získala Lucia Blašková, ktorá nazrela Za hranicu tmy, tretie miesto si za Čaro stromu zaslúžila Lenka Glogovská. Čestným uznaním sú ocenené Tiene Ľudmily Miklošovej, snímka Buďte svetlom sveta, ktorej autorkou je Silvia Ťapáková, Čakanie na svetlo Patrície Chudjakovej a diela Timey Szarvas.

Vernisáž expozície najkrajších prác Cesty svetla 2018 sa uskutoční vo Výstavnej sieni Novej budovy Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici 17 v Bratislave v utorok 18. decembra o 17:00 hod. Súčasťou slávnosti bude odovzdávanie cien víťazom a vystúpenie hudobného hosťa Petra Bažíka, ktorý sa chopí elektrických huslí a gitary. „Ja osobne sa veľmi teším na výstavu, pretože som vždy obdivoval ľudí, ktorí dokážu zachytiť vzácne momenty a priblížiť nimi detaily života, ktoré nám bežne v dnešnom uponáhľanom svete unikajú pomedzi prsty,“ vyznal sa Bažík. Návštevníci divadla si môžu výstavu vychutnať v priestoroch SND do 4. januára, v priebehu roka 2019 bude usporiadaných viacero expozícií na celom území Slovenska. Výber zo zaslaných snímok profesionálnych i amatérskych umelcov sa stane podkladom stolového kalendára ÚNSS.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 000 členov združených v 63 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

 Kontakt:

Dušana Blašková

Tel.: 02/69 20 34 30, 0911 469 653

e-mail: dusana.blaskova@unss.sk

www.unss.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore