Tlačové správy

Cirkusové predstavenie na doskách Bábkového divadla v Košiciach

Spolupráca so známym bieloruským divadelným režisérom Olegom Žiugždom sa vedeniu Bábkového divadla v Košiciach v minulosti veľmi osvedčila, preto sa obe strany dohodli na jej pokračovaní aj v prebiehajúcej sezóne. Dramaturgia divadla spolu s režisérom vybrali dva tituly bábkových hier, určených primárne pre najmenšie deti od troch rokov. V januári prebiehal v divadle dvojfázový skúšobný proces, pri ktorom herci spolu s inscenačným tímom pracovali súčasne  na dvoch rozprávkach. Dňa 25.1.2019 mala úspešnú premiéru  hra Slniečko a snežní ľudkovia, v ktorej účinkujú traja členovia umeleckého súboru divadla. Premiéra druhej bábkovej inscenácie v réžii Olega Žiugždu s názvom Neuveriteľný cirkus je na programe v krátkom časovom odstupe a to už 1. februára 2019 o 19:00 hod.

Režisér a autor v jednej osobe pripravil divákom neverbálne predstavenie, založené na jemnej paródii tradičných cirkusových žánrov. Na javisku postavia herci pravé cirkusové šapitó,  ktoré vytvorili pracovníci umeleckých dielní divadla. Na ňom rozohrajú svoju šou, ktorej budú dominovať trikové bábky, ako aj kúzelné bábky zvierat, rôzne humorné prvky, ale aj veselé cirkusové kostýmy. Pre tých starších to môže byť aj akýsi nostalgický návrat do čias dávno minulých, keď bol príchod cirkusu do mesta veľkým sviatkom. V hre sú odľahčene predstavené základné cirkusové žánre: iluzionista Kocúr ukazuje triky s cvičenými myšami, Klaun vystupuje s cvičenými psami, Fakír krotí Kobru, Pštrosica žongluje s vlastnými vajcami, Hrošica tancuje na povraze a mnoho ďalších. Naším zámerom bolo zaradiť do stáleho repertoára predstavenie, pri ktorom sa dokáže zabaviť celá rodina. Prednosťou tejto neverbálnej inscenácie je zrozumiteľnosť. Divadlo ju chce prezentovať na zahraničných divadelných festivaloch, ale samozrejme aj na domovskej scéne.

Rámec našej inscenácie tvoria traja herci v cirkusových kostýmoch: Riaditeľ divadla (a tiež Krotiteľ), Ryšavý klaun a Klaunka Siláčka, ktorí zároveň nadväzujú nevyhnutný kontakt s divákmi a dodávajú každému predstaveniu interaktívny charakter. V hereckých akciách im sekunduje Štvrtý klaun. V predstavení uvidíte členov umeleckého súboru Eriku Orgován Molnárovú, Kristínu Medveckú Heretikovú, Petra Creeka Orgována a Juraja Fotula. Inscenačný tím režiséra Oleg Žiugždu tvorí scénografka Vira Zadorozhnia z Kyjeva, dramaturg Ivan Sogel (umelecký šéf BDK) a asistentom réžie je Peter Creek Orgován.

Inscenácia je vhodná pre deti od 3 rokov, no zároveň ju odporúčame aj ako rodinné predstavenie. Bábkové divadlo v Košiciach ju uvedie ako svoju 210. premiéru dňa 1. februára 2019 o 19:00 hod. v bábkovej sále na Alžbetinej 38 v Košiciach.

Viac informácií o hre a jej nasadení do programu nájdete na webovej adrese divadla www.bdke.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore