Tlačové správy

Martin Čičvák sa do Košíc vráti ako autor – činohra uvedie slovenskú premiéru jeho hry Urna na prázdnom javisku

V polovici februára sa do Košíc vráti Martin Čičvák. Dvorný režisér Juraja Kukuru príde tentokrát ako autor hry Urna na prázdnom javisku, ktorá bude mať na Malej scéne Štátneho divadla Košice slovenskú premiéru 15. februára 2019. Diváci sa môžu tešiť na takmer čiernu komédiu z divadelného prostredia, v ktorej sa svojráznym spôsobom s režisérom lúčia tri herečky a jedna operná speváčka.  

Tri herečky a jedna operná speváčka sa stretávajú na prázdnom javisku, aby tu vykonali rituál. Pohrebný. Lúčia sa so svojim režisérom, milencom a de facto i tvorcom. „Lúčia sa svojsky a svojrázne. Občas až tragikomicky nepatrične. Spolu s ním pochovávajú aj svoje spomienky i svoju minulosť. Ktovie, možno aj budúcnosť. Počas tejto poslednej rozlúčky sa im v mysli vynárajú ich kľúčové postavy, útržky replík z divadelných hier, úvahy o divadle, ale aj o Európe. Popri ich nemožnej snahe dohodnúť sa, sa samotný obrad komplikuje a začína čierna komédia,“ naznačujú tvorcovia základný námet hry Urna na prázdnom javisku. ktorá je nielen pohľadom do zákulisia divadla a do zákutí hereckej duše, ale aj úvahou nad divadlom, jeho zmyslom, a premenou od antiky až do súčasnosti. Je to však aj pohľad na ženu hrdinku a jej osud, aj taký aký mala Európa, po ktorej nesie náš kontinent svoje meno.

Inscenačný tím predstavenia, ktoré je takmer na sto percent ženskou záležitosťou, vedie česká režisérka, a zároveň autorka scény a kostýmov, Ivana Uhlířová. Dramaturgičkou a pomocnou režisérkou je Eva Prchalová, hudbou do predstavenia prispel Ivan Acher. V postavách lúčiacich sa umelkýň sa predstavia Dana Košická, Katarína Horňáková a Lívia MIchalčík Dujavová. Opernú speváčku stvárnia hosťujúce Aneta Hollá a Soňa Petrillová.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore