Tlačové správy

Výstava vo Východoslovenskej galérii v Košiciach – Od pôžitku k úzkosti a späť

Boris Sirka: Od pôžitku k úzkosti a späť/ From Pleasure to Anxiety and Back

  • kurátor: Peter Tajkov
  • otvorenie výstavy: 28. február 2019, 18:00
  • termín konania: 1. marec 2019 – 28. apríl 2019
  • miesto konania: Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice

Boris Sirka patrí k silnému ročníku košických absolventov, ktorí v nultých rokoch výrazne vstúpili na našu výtvarnú scénu a neskôr sa na nej plne etablovali. Jeho tvorbu už počas štúdia charakterizovala, nezvyčajná kresliarska bravúra, ktorá vyústila v maľbu zameranú na líniu
a v obsahu čerpajúca z pokleslých žánrov béčkových hororov, komiksu, porna a deathmetalu. Sirka patrí k dobre rozpoznateľným autorom a to nielen vďaka spracovávaným témam, ale aj uzvretým maliarskym cyklom, ktoré si napriek rôznorodosti maliarskeho prejavu zachovávajú vnútorný rukopis. Jeho aktuálne maľby predstavujú snáď najradikálnejší odklon od jeho doterajšej práce. Mohutné, priam sochársky poňaté figúry, doplnené o akési skamenené abstraktné gestá rámuje fluorescentná farebnosť. Avšak aj tieto obrazy vyrastajú z autentickej výtvarnej skúsenosti, ktorú predstavujú sochy, už niekoľko rokov nenápadne dopĺňajúce jeho maľby. Hlbší pohľad do Sirkovho diela ukáže, že prvotný dojem diskontinuity je tak trochu povrchný. Každý z jeho nových cyklov v sebe absorbuje čosi z predošlého a pestrý repertoár foriem nečerpá len z externého prostredia, ale najmä z vlastného portfólia. Schopnosť stále znova podstupovať a presvedčivo zvládať tieto doslova metamorfózy, z neho robia popravde ojedinelý zjav na slovenskej umeleckej scéne. (text Peter Tajkov)

Boris Sirka (1981) vyštudoval v Ateliéry grafiky a experimentálnej tvorby, prof. Rudolfa Sikoru na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. V roku 2003 a 2018 bol finalistom prestížnej umeleckej Ceny Oskara Čepana. Vystavoval na sólových a kolektívnych výstavách doma a v zahraničí. Jeho tvorba je zastúpená v súkromných aj verejných zbierkach súčasného umenia.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore