Tlačové správy

V sobotu sa v Košiciach čistí Kuzmányho ulica, pomôcť príde aj Vinco Lukáč

Prvá spoločná brigáda  samosprávy a občanov Spolu skrášľujeme Košice – Staré Mesto, na ktorú pozýva starosta Igor Petrovčik všetkých ľudí, ktorí chcú čistú a krajšiu Kuzmánku, odštartuje už túto sobotu 23. marca 2019 o 9:00 hod. na námestíčku pred OC Tip Top.

Mestská časť Staré Mesto sa takto pripája k Roku dobrovoľníctva a chce podporiť aktivity, ktoré ľudia nerobia preto, že musia, ale preto, že chcú. Brigádu podporilo aj Dobrovoľnícke centrum Košice, spoločnosť Kosit a Pub Koridor.

Podať pomocnú ruku a nemať v druhej faktúru

„Podajú pomocnú ruku, pomôžu dobrej veci, bez toho, aby v tej druhej držali faktúru. Dobrovoľníci sú nadšenci, ľudia, ktorí na úkor vlastného času robia verejnoprospešné veci, lebo to považujú za správne. Naša brigáda sa už stala predmetom posmeškov, že sme cirkusanti, keď sme sa s prednostom, zástupcom i kontrolórom vybrali odpratať čiernu skládku po bezdomovcoch v samom centre mesta. My však máme dobrý pocit a chceli sme ísť príkladom, aby sme na sobotu pritiahli do ulíc Kuzmányho sídliska čo najviac Staromešťanov a vzdali tak aj úctu dobrovoľníkom, ktorí roky pomáhajú tam, kde štát, či samosprávy nestačia, “ vysvetľuje starosta Igor Petrovčik.

 Nechceme suplovať Kosit, ale budovať komunitu

Zdôrazňuje, že v žiadnom prípade nemá brigáda suplovať spoločnosť Kosit, či Správu mestskej zelene, ktoré majú v popise práce starať sa o čistotu a verejnú zeleň. Spoločnú aktivitu s ľuďmi priamo v teréne považuje za výbornú príležitosť, ako sa nenútene porozprávať a dozvedieť veľa vecí, ktoré ich na sídlisku trápia.

„Som rád, že nás príde podporiť aj hokejová legenda Vinco Lukáč, ktorý na Kuzmánke žije od mladosti, a ja som ho ešte ako malý chlapec napodobňoval pri pouličných hrách s hokejkou a loptičkou. Vážim si, že našu snahu o čistotu najkrajšej Mestskej časti podporuje aj taká osobnosť, akou je vodnopólová brankárska legenda Juraj Kula, ktorý každý deň v centre Košíc vyzametá ulicu pred svojimi nehnuteľnosťami. Kašle na posmešky, robí to rád, lebo vie, že len čisté mesto môže v návštevníkoch, ale i domácich evokovať hrdosť a spokojnosť,“ dodáva starosta Igor Petrovčik.

Metly, hrable i kontajner pripravené

Na sobotňajšie ráno bude pre všetkých dobrovoľníkoch pripravené náradie – metly, hrable, lopaty, vrecia, rukavice, fúriky.  Spoločnosť Kosit pristaví grátis veľkokapacitný kontajner, ľudia sa rozdelia do skupín a upracú vytipované najzanedbanejšie lokality.

„O dvanástej dostane každý pracant, ktorý odmakal tri hodiny výborný guláš a pivo alebo kofolu, pri dobrej muzike si podebatujeme o tom, čo by si želali na Kuzmánke zmeniť, vytvoriť, zriadiť, dostanú aj dotazníky, kde nám môžu svoje problémy, podnety napísať aj anonymne. Beriem to ako dobrú príležitosť ukázať, že samospráva je tu pre ľudí a chce s nimi komunikovať, nerobiť veci bez nich, prizvať ich k hľadaniu spoločných riešení, takých, s ktorými bude väčšina spokojná,“ dodáva starosta, ktorý v prípade, že sa dobrovoľníkov nezíde veľa, odvezie výborný guláš do OZ Oáza v Bernátovciach, kde sa o chudobných a biednych stará farár Peter Gombita.

Renáta Némethová, PR referent Mestská časť Staré Mesto

tel. č.: 055/6827121

renata.bercikova@kosice-city.sk    www.kosice-city.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore