Tlačové správy

V 30 ročnej histórii Vynášania Moreny v Moldave sa už udialo všeličo: takmer uhorel primátor, ukradli ju, nebolo ju kam hodiť a vynášala sa aj trikrát v jednom roku

Známa slovanská obyčaj Vynášanie Moreny má korene ešte v pohanských časoch, keď   naši predkovia – prevažne poľnohospodári – uctievali tzv. prírodné božstvá  a snažili sa získať ich priazeň alebo sa ich  zlého pôsobenia zbaviť. Aj tohto roku v piatok 22. marca 2019 o 10:00 hod. organizuje Mestské kultúrne stredisko v spolupráci s I. ZŠ ČSA  Vynášanie  Moreny na námestí pri penzióne Bodva v Moldave nad Bodvou.

Za celé tri desaťročia  je obnovenie tejto obyčaje v réžii Mestského kultúrneho strediska a na jeho realizácii sa dlhé roky podieľajú moldavské školy ako aj Matica slovenská.

„V Moldave bola táto tradícia obnovená  presne  pred  30 rokmi – členmi bývalého  Miniklubu, ktorý pôsobil pri Mestskom kultúrnom stredisku a neboli to folkloristi, ale skôr recesisti, ktorí sa tu neformálne stretávali, ale aj  vzdelávali.  Morena bola len čierna bábka so žltou tvárou  (  lebo to boli klubové farby)   a podobala sa skôr na smajlíka ako na tradičné slamenné figuríny, ktoré sa do 50. rokov minulého storočia  vynášali v okolitých dedinách. Hŕstka klubistov sa prešla s bábkou po meste, zastavila sa na Mestskom národnom výbore, kde ich vtedajší predseda MNV  Ing. Ivan Sokolovský pohostil šiškami“,   spomína Jana Kovácsová, vtedajšia vedúca klubu.

Tradícia sa neujala hneď na prvýkrát – boli roky,  keď sa  Morena nevyniesla a aj také, keď  sa vynášala tri krát. Po revolúcii, keď sa zvyk rozšíril aj do okolia, ho gymnazisti z Moldavy predvádzali aj v Rudníku a v Poproči – kde si nositelia tradícii ešte naň spomínali –  a k Morene vtedy  pribudol aj „ dzedo“.

Zapaľovanie Moreny je tiež rituál, ktorý každým rokom dopadne ináč. Väčšinou je potrebné bábku poliať nejakou horľavinou – a preto, keď sa raz obliala aj tyč a súčasný  primátor Slavomír Borovský ju podpálil – takmer mu vzplanula aj ruka. V troch dekádach bol aj rok,  keď ju nebolo možné horiacu hodiť do Bodvy, lebo v nej bolo málo vody.

Hádam najviac sa do pamäte Moldavčanov vrylo vynášanie Moreny, keď ju „dievčatám na kultúre“ ukradli „ chlapci z telky “ a vznikla z toho dokonalá reportáž skrytej kamery – lebo celá krádež  bola len zinscenovaná, ale hľadanie a panika reálne. Tento záznam mal veľký úspech, bol súčasťou Moldavských dní , vyhral niekoľko ocenení a často sa premietal aj v iných televíziách.

Zvyk už má svoju vlastnú novodobú tradíciu a prešiel ako väčšina folklórnych prejavov od  pôvodnej recesie, cez hľadanie autentických foriem, rozširovanie a zužovanie repertoáru  až po  novodobé symbolické udržiavanie tradície, ktorá už k mestu Moldava nad Bodvou neodmysliteľne patrí.

Tomáš Fülöp, Odbor masmediálnej komunikácie

Mestský úrad

Moldava nad Bodvou

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore