Tlačové správy

V CROWN Bevcan Slovakia pri Košiciach sa pripravuje protest

V spoločnosti na výrobu nápojových plechoviek CROWN Bevcan Slovakia s.r.o. v Kechneci sa po dvoch rokoch zamestnanci opätovne pripravujú na protestné zhromaždenie.  Zvoláva ho Základná organizácia OZ KOVO CROWN Bevcan s cieľom podporiť kolektívne vyjednávanie  v podniku a zároveň deklarovať obhajobu oprávnených požiadaviek zamestnancov, predložených v návrhu novej kolektívnej zmluvy.

Protestné zhromaždenie zamestnancov by sa malo uskutočniť v piatok 12. apríla 2019 o 13:00 hod.  priamo pred podnikom v priemyselnom parku pri obci Kechnec neďaleko Košíc. Bude to presne dva roky odo dňa (12.4.2017), kedy miestni odborári zorganizovali podobné – a v tomto podniku prvé – protestné zhromaždenie zamestnancov kvôli zlým pracovným podmienkam a neakceptovaniu návrhov zo strany odborovej organizácie.

Návrh novej kolektívnej zmluvy odborári predložili zamestnávateľovi v predstihu – už v januári tohto roka – aby tak kontinuálne nadviazali na podmienky a dohody, platné v doterajšej kolektívnej zmluve. Tá je síce účinná do konca decembra 2019, ale vzhľadom na ťažkopádnosť a zdĺhavosť rokovaní medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov, chceli títo vytvoriť dostatočný časový priestor na vzájomné rokovania bez časového stresu. Doteraz však od zamestnávateľa nedostali žiadnu spätnú väzbu k predloženému návrhu, ani žiadnu reakciu, čo považujú za nekorektné a vnímajú to aj ako zámerné odďaľovanie  začiatku kolektívneho vyjednávania.

Hlavnou požiadavkou zamestnancov je pritom zavedenie vyplácania 13. platu, zmena spôsobu a výšky vyplácania zmenového a rizikového príplatku,  vyplácanie príspevku do DDS nad zákonnú povinnosť a tiež zvýšenie príspevku na cestovanie do práce.

Pripomeňme, že spoločnosť CROWN Bevcan Slovakia s.r.o. pôsobí v priemyselnom parku v Kechneci od roku 2009 a zaoberá sa výrobou plechoviek na sýtené nápoje, pričom ich súčasná výrobná kapacita predstavuje 1,5 miliardy plechoviek ročne. V spoločnosti pracuje 175 zamestnancov, väčšina v nepretržitej prevádzke. Priemerná mzda zamestnancov sa pohybuje na úrovni 1300 €/mesačne brutto.

Ing. Ján Šlauka, člen predsedníctva Rady OZ KOVO

+421 918 512 592  slauka@ozkovo.sk

www.ozkovo.sk

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore