Tlačové správy

História aj súčasnosť vlakovej dopravy na exkluzívnej RUŠŇOPARÁDE

Najväčšie železničiarske podujatie na Slovensku – Rušňoparáda 2019 – opäť ponúkne príjemnú dávku histórie aj súčasnosti vlakovej dopravy. Vlani prišlo do rušného depa obdivovať vlakové súpravy 15-tisíc ľudí. „S radosťou musím skonštatovať, že obľúbená Rušňoparáda sa z roka na rok zlepšuje, nie len z hľadiska organizácie či návštevnosti, ale aj pokiaľ ide o exponáty pre železničných nadšencov. Tento rok potešíme aj tých najväčších fajnšmekrov – po prvýkrát sa tu objaví skutočný historický klenot, 80-ročný motorový vozeň Strieborný šíp. Vznikol tesne pred druhou svetovou vojnou a má za sebou pomerne pohnutú históriu. Sme radi, že práve na 19. ročník podujatia sa nám podarilo túto legendu zabezpečiť. Samozrejme, leitmotívom celého roka na Slovensku je svetový šampionát v ľadovom hokeji, Rušňoparáda 2019 sa preto bude niesť aj vo fanúšikovskom, v športovom a snáď aj majstrovskom duchu,“ prezrádza Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Rušňové depo svoje brány slávnostne otvorí pre návštevníkov 4. a 5. mája 2019. Všetko je už nachystané, bohatý rodinný program aj prehliadka železničnej techniky. Opäť nebude chýbať nostalgický vlak so salónnym vozňom z Maďarska, starobylé parné rušne či historická drezina Škoda 1202. Magnetom bude prerobené Porsche, konštruktéri ho nazvali PORCHELÍNO (auto na koľajniciach), na ktorom sa návštevníci môžu aj povoziť.

Pripravená je ukážka zbrojenia rušňa vodou a uhlím, práce kuriča a ďalšie interaktívne prehliadky. V modelárskych vozňoch nájdete Fantastický svet železnice v malom s jedinečným minisvetom železničných tratí a vlakov.

“Rušňoparáda patrí medzi najnavštevovanejšie podujatia pre rodiny a každoročne láka do Košíc návštevníkov zo širokého okolia. Od organizátorov všetkých podujatí, ktoré podporujeme, požadujeme, aby okrem samotného programu pripravili aj sekundárnu ponuku a tým zapojili do celého procesu miestnych aktérov v turizme. Veľmi nás preto teší, že návštevníkov z rôznych kútov Slovenska železničiari pohodlne  privezú na mimoriadnych nostalgických vlakoch  priamo do Košíc, dokonca aj z takých miest, kde už osobná doprava roky nepremáva,“ povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

 Na podujatie sa odveziete bezplatne aj cestným vláčikom. Rušňoparáda 2019 pripomenie výročie parného rušňa 498.104 Albatros, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1954 a venovať sa bude najmä Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji 2019. Naplánovaná je preto spanilá jazda dvoch rušňov VECTRON. V modrej farbe a v špeciálnej úprave pre hokejový IC vlak Macejko. „V stánku Košice Región Turizmus dostanú návštevníci cestovateľské tipy na túto sezónu, medzi ktorými majú dôležité miesto mimoriadne turistické vlaky – Gemerský, Ľadový a Tokajský expres. Milovníci cestovania sa dozvedia viac aj o celodenných organizovaných výletoch s programom, ktoré sme na tento rok nachystali,“ pozýva výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Ako „modelky na  točni“ budú v rámci TOČŇOPARÁDY vystavené na obdiv fanúšikom vlakov najkrajšie nostalgické aj moderné rušne a vozne. Rušňoparáda poskytne pastvu pre oči aj dvoma výstavami. „Rušne trochu inak“ predstavujú modely fantastických lokomotív z netradičný súčiastok a svet rušňov. Vo vodnej veži bude prebiehať prezentácia dopravných povolaní aj učebných predmetov či odborov pod názvom „Študuj dopravu“.

Program bude nielen na zemi, ale aj vo vzduchu, na nebi sa objavia historické lietadlá, ktoré preletia ponad depo. Rušňoparáda, ako rodinné podujatie, pripravila aj množstvo hier a atrakcií pre deti. Nachystaný je aj gastronomický zážitok – známi kuchári predvedú efektnú a chutnú kuchyňu.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore