Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 12. večer /13. júla 2012/

Prečo trpaslíci rýchlo rastú? Pretože sa im mnohí pričasto klaňajú. O tento objav sa s návštevníkmi dvanásteho večera Mesiaca autorského čítania podelil piatkový hosť Marián Hatala. S druhým hosťom, slovinským básnikom Tone Škrjanecom, ho spája predovšetkým orientácia na poéziu.

„Poetický živel“ – takto slovenského poetu predstavil moderátor Ján Gavura – sa venuje výhradne poézii. Vo vlastnej tvorbe, v prekladoch i v tvorbe pre deti. Najprv publikoval v časopisoch Romboid a Dotyky. Prvú zbierku – Moje udalosti – mu už po páde socializmu vydalo české exilové vydavateľstvo Obrys/Kontur – PmD v Mníchove. Odvtedy vydal ďalších päť zbierok. Humor mu vôbec nie je vzdialený. A tak nie náhodou má na konte aj tri humoristické knihy. Jedna z nich je práve Prečo trpaslíci tak rýchlo rastú. Z nej si poslucháči vypočuli viacero aforizmov. Pre väčšie deti a menších dospelých vydal knihu Kratochvíle. Spolupracoval na nej s prešovským výtvarníkom Ľubom Gumanom až tak, že možno hovoriť hovoriť o spoluautorstve. Dokopy ich dal knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom. A ešte preklady. Slovenskému publiku prináša súčasnú nemeckú a najmä rakúsku poéziu – Brinkmanna, Chobota, Sabine Gruberovej. Na otázku moderátora na špecifiká poézie našich južných susedov ich zhrnul do dvoch bodov – rakúski básnici sú väčšinou na voľnej nohe a živia sa len svojou tvorbou a po druhé – mnohí píšu v dialektoch. Podľa slov Mariána Hatalu sa ako doma cíti v Piešťanoch, vo Viedni a v Brne, kde aj večer pred tým čítal. Pribudli po piatku aj Košice?

Spevák a herec Titus Tobis, ktorý účinkuje v troch divadlách – v zbore Štátneho divadla, v Thálii i v miškovskom Národnom divadle – po druhý raz na festivale ponúkol štvoricu piesní. V maďarčine zhudobnenú poéziu básnika Jánosa Veresa či zľudovenú pieseň o rodnom kraji vystriedala slovenská balada,  zložená na počesť 42 vojakov, ktorí zahynuli pri páde lietadla neďaleko maďarsko-slovenských hraníc.

Pôvodne chcel byť architekt, dnes píše básne a organizuje kultúrno-literárny život v Slovinsku, je riaditeľ ľubľanského básnického festivalu Trnovski terceti. To je druhý hosť večera – Tone Škrjanec, v preklade škovránok. Nevie však o tom, že by meno zohralo úlohu pri jeho výbere životnej cesty. Vydal päť básnických zbierok a tri CD s poéziou sprevádzanou hudbou. Je presvedčený, že takáto forma lepšie sprostredkuje poéziu aj tým, ktorí po knihe nesiahnu. V jeho živote bola poézia vždy, síce spočiatku len pasívne. A aj keď začal písať, nepublikoval okamžite. Myslí si, že potreboval čas, keďže v poézii ide o intimitu. Predošlá debata viedla napokon k otázke – možno prinútiť ľudí čítať poéziu? Nasilu určite nie. Ale treba nájsť cestu, ako ich zaujať a potom možno aj sami siahnu po knihe. Aj preto sa rozhodol nahrať spomínané CD poézie s hudbou. Tone Škrjanec je aj prekladateľ, predovšetkým z americkej literatúry – Bukowskeho, Burroughsa, O´Haru, ale aj z chorvátčiny a srbčiny. A naopak, jeho diela vyšli v prekladoch do angličtiny, bulharčiny, chorvátčiny či poľštiny.

Dnes, v sobotu sa v Bábkovom divadle o 19,00 predstavia Esad Babačić, slovinský básnik a novinár a básnik, prozaik, dramatik, herec i režisér Laco Kerata. Nedeľa bude patriť Jani Kovačičovi, pesničkárovi a spisovateľovi a s ním príde aj publicista, kreatívny textár a stand-up komik Pavel Tomeš.

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore