Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 13. večer /14. júla 2012/

Keď sa povie Kerata, zainteresovanému  Slovákovi napadne Stoka, humor, dabing, básne. Keď sa povie Babačić, zainteresovanému Slovincovi napadne Via Ofenziva, šport, novinárstvo, básne. A tak na trinástom večere Mesiaca autorského čítania bolo v košickom Bábkovom divadle o čom hovoriť. Aktivít majú obaja viac ako dosť, ich život nie je žiadna nuda.

Laco Kerata prečítal ešte nezverejnené básne, poviedky z pripravovanej zbierky Malá domov i úryvok z románu Zlý herec. Ten je z prostredia, ktoré veľmi dobre pozná – z dabingového štúdia. Herci sú skôr prototypmi, prostredníctvom nich vyjadruje pocity ľudí z ktorejkoľvek vrstvy spoločnosti. Autor vyvrátil názor, že by to bol autobiografický román, aj keď nevylúčil, že nečerpal aj z vlastných skúseností. No ak sa v ňom niekto našiel, je to náhoda. Prvé stretnutie Laca Keratu s čitateľmi v rámci Mesiaca autorského čítania bolo večer predtým v Brne. Jeho súčasťou mal byť aj krst českého vydania románu Zlý herec. No technický škriatok tieto plány skrížil. Českí čitatelia si tak na knihu budú musieť počkať. Kerata je podpísaný aj pod celým radom rozhlasových relácií, prečítal ukážku Telefonát manželke z „poriadne nabrúseného rozhlasového kabaretu“  Naostro. Zo žánrov mu najviac vyhovuje tragifraška – dáva divákom či poslucháčom právo baviť sa, no dúfa, že si zároveň aj niečo viac odnesú. Svoj vzor vidí v Antonovi Pavlovičovi Čechovovi. Na svojom konte už má básnické zbierky Hriešny spánok, Prišiel so, videl som…, dve knihy dramatických textov Rádiové hry a Večera nad mestom i zbierku humoristických próz Mám sa… A pred vydaním sú poviedky Malé domov.

Hudobný hosť – do tretice na festivale – Titusz Tobisz – dal bodku za prvou časťou večera piatimi pesničkami. V maďarčine zaspieval tri zhudobnené básne, napríklad Sándora Petőfiho a v slovenčine dvojicu popovejších skladieb.

Neprehliadnuteľný svojou výškou prišiel zo Slovinska  medzi Košičanov aj Esad Babačić, ktorého otec je Bosniak a mama Chorvátka. Vyštudoval srbskú, chorvátsku a slovinskú filológiu, pracuje v štátnej televízii ako športový redaktor, debutoval zbierkou poézie Kavala ešte v roku 1986. Po ďalšej desiatke kníh naposledy vyšla Slony plačú poctivo. Zaujímavým obdobím v jeho živote sú 80. roky, keď písal kritické a avantgardné texty pre legendárnu juhoslovanskú punkovú kapelu Via Ofenziva, v ktorej aj spieval. Jej asi  najväčším hitom bola pieseň Proleter. Vyskúšal si aj film – hral menšie úlohy v troch významných slovinských filmoch. A v športe pracuje na projekte, ktorý má pomôcť pri obnove basketbalových ihrísk. To všetko sa diváci dozvedeli od moderátorskej dvojice Andrej Pleterski a  Diana Pungeršič. A tiež to, že do poézie vkročil z ullice a vniesol do nej barbarský hlas, ktorý sa ale stále viac kultivuje. Samotný básnik prečítal ukážky zo svojej tvorby – zo zbierok Black Jack, Vietor v žilách i z textov, ktoré napísal ako 17-ročný – Každé dieťa je pekné, keď sa narodí. Vlani Babačićovi vyšla súborná zbierka z jeho 30-ročnej autorskej tvorby. V Rakúsku získal ocenenie Hörbiger za báseň Dunaj.

Pesničkár a spisovateľ Jani Kovačič zo Slovinska spolu s českým publicistom a textárom Pavlom Tomešom spestria nedeľný večer a v pondelok prídu Ivo Frbežar, ktorý píše poéziu, prózu, literatúru pre deti i rozhlasové hry a slovenská speváčka, herečka a prozaička Lucia Piussi.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore