Tlačové správy

Art Film Fest prekračuje hranice Košíc

Košický samosprávny kraj (KSK) v tomto roku podporí Art Film Fest aj zapojením študentov z celého kraja tým, že počas festivalových dní dovezie stredoškolákov bezplatne autobusmi do Košíc na premietania filmov. „Prostredníctvom autobusových dopravcov chceme poskytnúť študentom možnosť zažiť atmosféru najväčšieho filmového festivalu na Slovensku. Do Košíc privezú autobusy stovky študentov z Michaloviec a Spišskej Novej Vsi. Okrem premietaní filmov sa budú môcť zúčastniť aj diskusií týkajúcich sa tém mediálnej komunikácie,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Filmy si študenti z Michaloviec a Spišskej Novej Vsi bezplatne pozrú v košickom Kine Úsmev     20. júna. Vybrané dokumentárne a historické propagačné filmy budú zamerané na umenie, významných umelcov, kultúrne dedičstvo miest, pamiatky aj remeslá. O významných umelcoch porozpráva študentom viac filmová teoretička Eva Filová.

Bezplatné cinepassy získajú aj košickí študenti, pre ktorých je program pripravený 21. júna. Tí si v rámci pásma spravodajských žurnálov pripomenú udalosti viažuce sa k Nežnej revolúcii, a to pochod cez hraničný priechod Bratislava – Berg, generálny štrajk, vlak nežnej revolúcie či formovanie nových politických strán pred prvými slobodnými voľbami. Historické udalosti opíše historik Henrich Hrehor z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Študenti z Košického kraja sa do aktivít Art Film Festu zapojili aj začiatkom mája. Stredoškoláci zo Spišskej Novej Vsi a z Michaloviec absolvovali vzdelávací projekt Obrazy (proti) extrémizmu.      450 študentov z ôsmich škôl videlo dokumentárne filmy týkajúce sa tém mediálnej manipulácie.

Videli dvojicu snímok vzdelávacieho programu, ktorý obsahuje dohromady 16 filmov – 8 dokumentárnych a 8 študentských diel, z ktorých vzniklo dvoj-DVD s manuálom pre učiteľov. „Toto DVD budeme distribuovať do všetkých našich stredných škôl. Slúžiť bude ako manuál pre učiteľov, ako rozoberať jednotlivé citlivé a zložité spoločenské témy. Je dôležité podnecovať u študentov kritické myslenie, naučiť ich rozlišovať pravdivé zdroje od manipulatívnych a rozprávať o tom, ako sa stokrát opakovaná lož môže stať pravdou,“ informoval Trnka.

Art Film Fest po prvý krát vo svojej histórii ponúka aj tzv. INDUSTRY PROGRAM v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, ktorý je určený najmä pre študentov umeleckých škôl,  či gymnázií, ktorí sú filmovými nadšencami. Tento program sa uskutoční v Kulturparku od 17. do 21. júna.

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest sa začína v piatok 14. júna a potrvá do 22. júna. V metropole východu sa koná po štvrtý krát.

JUDr. Anna Činčárová, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Email: anna.cincarova@vucke.sk

Tel: +421 918 766 004

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore