Tlačové správy

Prvá Svätojakubská púť na Slovensku začne 2. júla v Košiciach

Spišská katolícka charita a OZ Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku – Camino de Santiago organizujú 1. spoločnú Svätojakubskú púť na Slovensku. Začne 2. júla v Košiciach a cez Levoču povedie na Donovaly, kde skončí 15. júla 2019.

Čo možno neviete:

Doposiaľ bola táto púť známa len z oblasti Santiago de Compostela, kde sú podľa tradície uložené ostatky svätého Jakuba, Kristovho učeníka. Záujem o svätojakubskú púť začal prudko vzrastať koncom 80. rokov  20. storočia. V roku 1993 bola Svätojakubská cesta zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Odvtedy túto cestu ročne absolvujú desaťtisíce pútnikov.

Dobre vedieť:

Málokto vie, že trasa známej púte je vyznačená aj na Slovensku. Spišská katolícka charita sa rozhodla, že túto trasu ako priekopník „prebudí“. Trasa vedie z Košíc, cez Levoču a Donovaly až do Bratislavy a odtiaľ až do Santiaga de Compostela (Španielsko). Organizátori púte však pre začiatok vybrali púť kratšiu. Z Košíc po Donovaly.

Spomínaná slovenská trasa ešte nebola oficiálne celá otvorená. Stane sa tak až 2. – 15. júla, potom, čo ju  zdolajú pútnici. Cesta Levoča – Donovaly je zatiaľ len na mape a je nám cťou, že aj vďaka Vám budú môcť pútnici objavovať krásy nášho regiónu a krajiny. Za 14 dní prejdú z Košíc do obce Staré Hory – Donovaly až 287 km.

Pútnici budú vyrážať v utorok 2. júla 2019 po sv. omši v Dóme svätej Alžbety (omšu celebruje arcibiskup Mons. Bernard Bober), hrať a spievať počas omše, ale aj počas púte,  bude skupina Kalich. Pútnici vyrážajú z Hlavnej ulice v Košiciach, v rytme krásnych melódií gospelovej skupiny Kalich. Od pondelka do nedele prejdú do Levoče, kde sa zúčastnia Mariánskej púte. V nedeľu, 7. júla 2019, slávnostne odomkne trasu Levoča – Staré Hory predseda Prešovského samosprávneho kraja. V priebehu ďalšieho týždňa sa cez Liptovský Mikuláš pútnici dostanú až na Donovaly, kde sa ich slovenská Svätojakubska púť pre tento rok končí. Počas púte budú dni spestrené rôznymi aktivitami. Presný plán cesty nájdete v priloženom pláne cesty.

Púť je určená pre všetkých nadšených pútnikov rôznych vekových kategórií. Chceme ľudí viesť ku športu, vzdelávaniu, histórii a kultúre.

Kontakt pre médiá:

Monika Molnárová MSc., manažér pre komunikáciu a PR SKCH, 0904 040 561, molnarova@charita.sk

Petra De Campos, oddelenie PR a marketingu SpKCH, 0903 272 579, marketing@caritas.sk

 

 

 

l

Mušle z Hlavnej ulice v Košiciach  sú zaujímavé tým, že každá má na zadnej strane nejaký osobný odkaz od konkrétneho pútnika. A každá je originál od keramikárky a výtvarníčky Andrei Čepiššákovej.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore